Boyun ve mediastene yönelik radyoterapi verilen kadın lenfoma hastalarında AP-PA 2 alan 3B-KRT, 4 alan 3B-KRT ve 'forward' plan yart tekniklerinin hedef volüm ve normal dokular açısından dozimetrik karşılaştırılması
Dosimetric comparison of AP-PA 2 field 3B-KRT, 4 field 3B-KRT and fpimrt techniques in terms of target volume and normal tissues in female lymphoma patients irradiated to neck and mediastinum
- Tez No: 361343
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR DEMİRAL, YRD. DOÇ. DR. HAKAN EPİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: lenfoma, kadın, doz-volüm parametreleri, forward plan yoğunluk ayarlı radyoterapi, 3-boyutlu konformal radyoterapi, lymphoma, woman, dose-volume parameters, forward plan intensity modulated radiotherapy, 3 dimensional conformal radiotherapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Boyun ve mediastene yönelik RT planlanmış kadın lenfoma hastalarında, üç farklı tekniğin, PTV doz homojenliği ve konformitesi yanı sıra normal dokuların doz-volüm parametreleri yönünden karşılaştırılması Yöntem: Çalışmanın kriterleri göz önüne alınarak belirlenen sekiz olgunun çekilmiş BT-simülatör görüntüleri, DEÜTF Radyasyon Onkolojisi AD bilgisayarlı tedavi planlama sistemi (TPS) veri arşivinden elde edildi. 6 MV-X ışın enerjisi kullanılarak, üç ayrı teknikle (AP-PA 2 alan 3B-KRT, 4 alan 3B-KRT ve“Forward”Plan YART) sanal RT planları oluşturuldu. PTV için HI, CI ve IC; akciğer için OAD, V5Gy, V10Gy, V20Gy, V30Gy; kalp için Dort, V7.5Gy, V15Gy, V25Gy; meme için Dort, V3.5Gy, V10Gy, V20Gy; spinal kord için Dmaks; tiroid için Dort, V10Gy, V18Gy, V25Gy, V30Gy parametreleri yönünden karşılaştırma yapıldı. TPS'de oluşturulan DVH'larından elde edilen parametrelerin, SPSS 17,0 programı kullanılarak istatistiksel analizi yapıldı. Tekniklerin karşılaştırmalarında Friedman Testi ve Wilcoxon Signed Rank Testi uygulandı. Bulgular: FPYART'ın; gerek AP-PA, gerekse 4 alan tekniği ile karşılaştırıldığında, HI(AP-PA/FPYART p:0,017; 4alan/FPYART p:0,03) ve CI(AP-PA/FPYART p:0,018; 4alan/FPYART p:0,042) açısından daha avantajlı olduğu izlendi. Ayrıca FPYART spinal kord Dmaks (AP-PA/FPYART p:0,012; 4alan/FPYART p:0,012) ve tiroid Dort (AP-PA/FPYART p:0,012; 4alan/FPYART p:0,012) parametreleri açısından daha yararlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda FPYART tekniğinin PTV homojenite ve konformitesi yönünden daha üstün olduğu ortaya kondu. Ancak normal dokularda yalnızca spinal kord ve tiroid açısından avantaj sağladığı; meme, akciğer ve kalbin bazı doz-volüm parametrelerinde ise en avantajlı teknik olmadığı izlendi. Bu nedenle özellikle meme ve kalbin alan içine belirgin olarak girdiği kadın lenfoma hastalarında FPYART tekniği kullanımı yönünden daha temkinli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Dosimetric comparison of three different techniques in terms of PTV dose homogenity and conformity, as well as dose –volume parameters of normal tissues on female lymphoma patients who had treatment plans to irradiate neck and mediastinum. Method: CT-simulator images of the eight patients determined according to the inclusion criteria were obtained from DEU Medical School Radiation Oncology Department treatment planing archieve. Using 6 MV-X photon energy, RT plans were formed with three different techniques (AP-PA 2 field 3D-CRT, 4 field 3D-CRT and“Forward”Plan IMRT. Three techniques were compared in terms of HI, CI and IC for PTV; in terms of MLD, V5Gy, V10Gy, V20Gy, V30Gy for lung;;, Dmean, V7.5Gy, V15Gy, V25Gy for heart; Dmean, V3.5Gy, V10Gy, V20Gy for breast; Dmaks for spine; Dmean, V10Gy, V18Gy, V25Gy, V30Gy for thyroid. Statistical analysis was made by using SPSS 17.0 programme for the analysis of parameters obtained from the DVHs of plans on TPS. Friedman test and Wilcoxon Signed Rank test were used for comparisons of techniques. Results: When FPIMRT was compared with AP-PA and 4 field techniques with respect to, HI(AP-PA/FPIMRT p:0,017; 4field/FPIMRT p:0,03) and CI(AP-PA/FPIMRT p:0,018; 4field/FPIMRT p:0,042), FPIMRT was more advantegous. In addition, FPIMRT was found more useful in terms of Dmax (AP-PA/FPIMRT p:0,012; 4Field/FPIMRT p:0,012) for spinal cord and Dmean (AP-PA/FPIMRT p:0,012; 4field/FPYART p:0,012) for thyroid. Conclusion: In our study, FPIMRT was detected to be superior in terms of PTV homogenity and conformity. However, it was observed that for normal tissues, FPIMRT was advantageous only for spinal cord and thyroid; but it was not the most advantageous technique for some of the dose-volume parameters of breast, lung and heart. Thus, usage of FPIMRT must be cautiously approached especially for female patients whose breasts and lungs are largely located inside the irradiation area.