Adolesan varikosel
Adolescent varicocele
  1. Tez No: 361416
  2. Yazar: FEVZİ BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, subinguinal mikroskobik varikoselektomi, testisin yakalama büyümesi, varikosel, Adolescent, subinguinal microsurgically varicocelectomy, testicular catch-up growth, varicocele
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Varikosel progresif bir patoloji olup, erkek infertilitesinin en sık düzeltilebilir cerrahi nedenidir. Varikosel insidansı 10-17 yaş arasında yaklaşık %9-25'dir. Bu çalışmanın amacı, mikroskobik subinguinal varikoselektomi operasyonu sonrası ipsilateral catch-up büyüme oranlarını karşı testis volümleri ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Ocak 2009 ve Ağustos 2013 tarihleri arasında, grade 2-3 varikoseli olan 50 adelosan çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara aynı deneyimli cerrah tarafından mikroskobik subinguinal varikoselektomi operasyonu uygulandı. Müracaat sırasında ve takipte hastaların klinik muayene ve orşidometrik ölçümleri yapılarak varikosel gradeleri ve testiküler volümleri değerlendirildi. Mikroskobik subinguinal varikoselektomi sırasında korunan testiküler arter ve lenfatik damarların sayısı ile bağlanan internal ve eksternal spermatik ven sayıları kaydedildi. Ortalama takip süresi 26 ay (6-48 ay) idi. Çalışmamızda müracaat sırasındaki ortalama hasta yaşı 12.9 ± 2.1 yıl idi. Preoperatif ortalama testis hacimleri sağ için 7,1 mL ± 4.3 ve sol için 5.4 mL ± 3.4 idi. Sağ ve sol testis volümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p=0.002). Takibin son vizitinde, testiküler volüm ortalamaları sağ için 10.8 mL ± 5.1 (3-25) ve sol için 9.9 mL ± 4.3 (2-20) idi ve sağ ve sol testis volümleri arasındaki fark anlamlı değildi (p=0.47). Serimizde, catch-up büyüme oranı %70 (50 olgunun 35'i) olarak bulundu. Operasyon sırasında ortalama arter sayısı 1.14 ± 0.6, internal spermatik ven sayısı 4.68 ± 1.95 ve lenfatik sayısı 1.72 ± 0.8 olarak bulundu. Olguların %76.8'in de ise external spermatik ven ya da venler bulundu. Adolesan dönemde yapılan varikoselektomi ameliyatı yüksek testiküler catch-up oranlarıyla birliktedir. Adolesan varikoselin tedavi endikasyonlarını ve tedavi sonuçlarını değerlendirmek için daha kapsamlı prospektif kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Varicocele is a progressive condition and is the most common surgically correctable cause of male infertility. The incidence of varicocele is approximately 9-25 % between 10 and 17 years of age. The aim of this study was to evaluate the ipsilateral catch-up growth rates compared contralateral testicular growth in adolescents with varicocele undergoing microsurgical subinguinal varicocelectomy. Between January 2009 and August 2013, 50 adolescent with grade 2-3 varicocele were included in the study. All patients underwent microsurgical subinguinal varicocelectomies by the same experienced surgeon. All patients were evaluated clinically and orchidometric measurement to define varicocele grade and testicular volume in period presenting and follow-up. The number of internal and external spermatic veins, testicular arteries and lymphatic vessels preserved during the subinguinal microsurgical varicocelectomy were recorded. The mean follow-up period was 26 months (range 6-48 months). At presentation, mean patient age was 12.9 ± 2.1 years. Mean testicular preoperative volumes were 7.1 ± 4.3 mL for the right and 5.4 ± 3.4 mL for the left. There were significant differences mean testicular volumes between right and left (p=0.002). At the last follow-up visit, the mean testicular volumes were 10.8 ± 5.1 mL (range 3-25) for the right and 9.9 ± 4.3 mL (range 2-20) for the left, and the difference between the right and left testicular volumes was insignificant (p=0.47). In our series, catch-up growth was observed in 70% (35 out of 50 cases). During the operation, mean numbers of 1.14 ± 0.6 arteries, 4.68 ± 1.95 internal spermatic veins and 1.72 ± 0.8 lymphatics were found. The external spermatic vein or veins were found in 76.8 % of the cases. Adolescent varicocelectomy was associated with a higher percentage of patients showing testicular catch-up growth. Prospective controlled clinical trials are needed to evaluate the indications for surgery and outcomes of treatment in adolescents with varicocele.