Erişkin önkol diafiz kırıklarında kilitli intrameduller radius ulna çivileri ile cerrahi tespit uygulamalarımızın retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of intramedullary nail fixation of adult forearm diaphyseal fractures with locked intramedullary radius and ulna nail
  1. Tez No: 361419
  2. Yazar: AHMET KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EZİRMİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius, ulna, intramedullary nail
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Önkol cisim kırıkları genç ve erişkin yaşta sık izlenen kırıklardır. Bu kırıklar anatomik ve uzaysal pozisyonu nedeniyle eklem içi kırıklar olarak değerlendirilmelidir. Tedavide genellikle cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi sonrası fonksiyonel olarak iyi sonuç elde etmek için; kemik uzunluğunun muhafaza edilmesi, tam anatomik redüksiyon ve sürdürülebilir stabil tespit sağlamak esas amaçtır. Bu retrospektif çalışmada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde Ekim 2010-Aralık 2013 tarihleri arasında, kapalı veya Tip1 açık önkol cisim kırığı tanısıyla 52 olguya yeni nesil radius ulna intrameduller çivi tespiti uygulandı. Hastaların 39'u erkek, 13'ü kadın idi. Ortalama 82.8 (52-170) hafta takip uygulanan olguların kaynama ve fonksiyonel sonuçları değerlendirildi. DASH skoru ortalama 12.7 (3.3-38.8), Anderson kriterlerine göre; 50 hastada (%96.2) mükemmel ve 2 (%3.8) hastada iyi sonuç ve %100 kaynama elde edildi. Grace-Eversman değerlendirme kriterlerine göre ise; 43 hastada (%82.70) mükemmel, 8 hastada (%15.38) iyi ve 1 hastada (%1.92) kabul edilebilir sonuç alındı. Çalışma sonucu olarak intrameduller çivi tedavi metodunun; kapalı yapılabilmesi, kısa ameliyat süresi, enfeksiyon oranının az olması, yumuşak doku hasarı ve periostal sıyırmanın az olması, kozmetik avantajları, erken mobilizasyona izin vermesi, kısa immobilizasyon süresi, ek tespit materyaline ihtiyaç duyulmaması, rijit ve stabil tespit sağlaması, kaynama ve komplikasyon oranının plak vida tespitine benzerliği, implant çıkarımı sonrası düşük refraktür oranı ve fonksiyonel olarak çok iyi sonuçlar elde edilmesi nedeniyle erişkin önkol cisim kırıklarının cerrahi tedavisinde plak vida tedavisine alternatif bir tedavi metodu olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler : Radius, ulna, intrameduller çivi
Özet (Çeviri)
Forearm diaphyseal fractures are frequent injuries of the adults and teenage. These fractures are evaluated as intraarticular fractures due to its spatial or and anatomic localization. Surgical treatment is usually preferred. Preserving bone length, exact anatomic reduction and sustainable stable fixation are mandatory for postoperative good functioning. In this retrospective study which was conducted between October 2010 and December 2013, 52 patients with closed or type 1 forearm fractures was treated with the new intramedullary Radius and ulna nail. 39 of the patients were male 13 were female. The mean follow up was 82,8 (52-170) weeks. Fracture union and functional union were evaluated. The mean DASH score was 12.7 (3.3-38.8). According to Anderson criteria 50(%96.2) patients had excellent, 2 (%3.8) had good results and all of the patients had fracture union. According to Grace-eversman criteria 43(%82.70) patients had excellent, 8 (%15.38) had good and 1(%1.92) had acceptable results. In conclusion our study revealed that intramedullary nail fixation of forearm fractures provides closed application, less rate of infection, less soft injury and periosteal stripping, cosmetic advantages, early mobilization, short period of immobilization, no need for extra fixation materials, similar rate of union and complications with plate fixation, rigid and stable fixation, low refracture rates after implant removal and excellent functional outcomes, so it is a good treatment option in treatment of adult diaphyseal forearm fractures.