Rotator manşet yırtıklarında artroskopik tedavi sonuçlarımız
Clinical outcome of arthroscopic treatment of rotator cuff ruptures
- Tez No: 361420
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELİM YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Omuz, rotator manşet, tam kat rotator manşet yırtığı, akromiyoplasti, atroskopik tamir, Shoulder, rotator cuff Acromioplasty, full thickness rotator cuff rupture, acromioplasty, arthroscopic repair
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Rotator manşet, insan vücudunun en geniş hareket açıklığına sahip olan omuz ekleminin stabilitesinden sorumludur. Omuz eklemi travmalardan sıklıkla etkilenen bir eklemdir. Bunun yanında rotator manşette yaşlanmaya bağlı oluşan dejeneratif durumlar da omuz eklemi ağrılarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Rotator manşet hastalıkları, subakromiyal sıkışmadan masif manşet yırtığı ve manşet yokluğuna bağlı omuz eklemi artropatisine kadar geniş bir dağılım göstermektedir. Rotator manşet hastalıklarının tedavisinde öncelikli olarak konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Konservatif tedaviye yanıt alınamayan hastalarda ise açık, mini açık ve artroskopik cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır. Amacımız rotator manşet yırtığı olan hastalarda yaptığımız artroskopik tedavinin klinik sonuçlarını ve etkinliğini değerlendirmek, diğer cerrahi tedavi yöntemler karşısında avantajlarını, zorluklarını ve olası komplikasyonlarını ortaya koymak ve klinik sonuçları etkileyebilecek faktörleri araştırmaktır. Çalışmamızda, kliniğimizde 2008 ve 2013 yılları arasında rotator manşet yırtığı nedeniyle artroskopik tamir uyguladığımız 32 hastanın ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında elde edilen verileri istatistiksel yöntemler aracılığıyla karşılaştırılmıştır. Bu sayede rotator manşet yırtıklarının tedavisinde artroskopik tamir yönteminin etkinliği değerlendirilmiş ve sonuçları etkileyen belirleyici faktörler araştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda hastaların ameliyat öncesi Constant-Murley ve UCLA skorları ortalaması ile ameliyat sonrası Constant-Murley ve UCLA skorları ortalaması arasında anlamı düzeyde fark saptanmıştır. Hastaların ağrılarında, Constant-Murley skorlama sistemine göre değerlendirildiğinde ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre önemli ölçüde azalma saptanmıştır. İleri yaş, yırtık büyüklüğü ve MRG'de saptanan yağlı dejenerasyon oranlarının fazla olması gibi faktörlerin cerrahi sonrası klinik sonuçları kuvvetli bir şekilde etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak tam kat rotator manşet yırtıklarının tamirinde tam artroskopik yöntem kullanılarak olumlu klinik sonuçlar elde edilebilmektedir. Artroskopik rotator manşet onarımının, hastaların ameliyat öncesinde var olan istirahat ve aktivite sırasındaki ağrılarının belirgin olarak azalmasında ve omuz fonksiyonlarının geri kazanılmasında etkili olduğu görülmüştür. Ancak artroskopik rotator manşet tamiri için hasta seçimi yapılırken daha iyi klinik sonuçlar ve daha fazla hasta memnuniyeti elde edebilmek adına prognozu etkileyen faktörlerin akılda tutulması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rotator cuff provides stability to the shoulder joint which has the most angle range of motion in our body. Shoulder joint is susceptible to traumas. Also degenerative changes of the rotator cuff in old age are the causes of most of the shoulder pain. Rotator cuff diseases encompass a wide spectrum of pathologies from subacromial impingement to massive rotator cuff ruptures and shoulder joint arthropathy caused by absence of the rotator cuff. Conservative management is the first choice in treatment of the rotator cuff diseases. Open, mini-open, and arthroscopic surgery are the choice of treatment in cases which do not respond conservative therapy. We aimed to evaluate the clinical outcomes and efficiency of arthroscopic management of rotator cuff tears and compare arthroscopic surgery with the other techniques with respect to advantage, difficulties and possible complications. We have statistically compared the pre and postoperative clinical data of 32 patients who we have done arthroscopic rotator cuff repair between 2008 and 2013 in our clinic. We have evaluated the efficiency of arthroscopic repair of rotator cuff ruptures and studied the factors which affected the clinical outcome. We have found significant difference between the mean pre and post-operative Constant-Murley and UCLA scores. The pain of the patients were relived after the operation according to Constant-Murley system. Advanced age, width of the tear and increasing amount of lipoid degeneration in the MR views significantly affect the clinical outcome after the operation. In conclusion arthroscopic treatment of rotator cuff tears have satisfactory clinical outcome. We have noticed that arthroscopic rotator cuff repair provides relief of resting and active pain of the patients and restoration of shoulder function. Also proper patient selection and keeping in mind the prognostic factors are essential for patient satisfaction and good clinical results.