Perception and evaluation of spaciousness in interior spaces
İç mekanlarda ferahlık algılaması ve değerlendirmesi
- Tez No: 36143
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel davranış biçimi, Yapısal çevre, Mekansal algılama, Açıklık, Kapalılık, Ferahlık, Environmental behavior. Built environment, Spatial perception, Openness, Enclosedness, Spaciousness
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Mekanı oluşturan farklı etkenlerin mekanların değerlendirilmesindeki etkisini daha iyi anlamak ve incelemek için insan ve insan yapısı mekan üzerine yapılan çalışmalar son yi] larda oldukça artmıştır. Bu tezin amacı, oda geometrisi, renk, aydınlatma, pencere ve mobilya gibi etkenlerin iç mekanların ferahlığının algılanmasına ve değerlendirilmesine etkisini incelemektir. Bunun için insan-mekan ilişkileri çerçevesinde, bu alanda tanınmış araştırmacıların çalışmaları temel alınmıştır. Ayrıca, bu çalışmalardan elde edilmiş bazı sonuçları sınamak üzere, mobilya düzenlemelerinin ve aydınlatma biçimlerinin iç mekanlardaki ferahlığın algılanmasına ve vdeğerlendirilmesine etkisini saptamak üzere iki deneysel çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Han and Bui It-Environment studies have increased rapidly in recent years» leading to a better understanding and examination of the effects of different architectural variables on the assessment of interior spaces. The aim of this thesis is to analyze the effects of some of these factors, namely ? room geometry, color, lighting, window, and furniture on the perception and evaluation of spaciousness. These have been studied in the context of man-environment interactions, based on the studies of well-known researchers of the field. In addition, two case-studies have been conducted to study the effects of furniture organisation and lighting arrangements on the iiiassessment of interior spaces in terms of spaciousness.