Aort kapak kalsifikasyonlarının çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of aortic valve calcifications with multidetector computed tomography
- Tez No: 361434
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, aort kapağı, kalsifikasyon, bilgisayarlı tomografi, ekokardiyografi, Aortic stenosis, aortic valve, calcification, computerized tomography, echocardiography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Aort darlığı (AD) en sık görülen kalp kapak hastalığı olup gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı yaşlı nüfusun artışı nedeniyle giderek artmaktadır. İnsidental olarak saptanan kalsifikasyonları pratik bir biçimde değerlendirip klinik korelasyonları ve prognostik önemlerini ortaya koyan çalışma sayısı azdır. Biz, çalışmamızda, BT'de insidental saptanan aort kapak kalsifikasyonlarının, mitral kapak, koroner arter ve aortik-supraaortik kalsifikasyonlar ile birlikteliğini, aort çapı ile korelasyonunu ve pratik bir skorlama sisteminin ekokardiyografide saptanan AD şiddeti ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Çalışmaya, Nisan 2012 - Haziran 2012 tarihleri arasında bölümümüzde kardiyak dışı endikasyonlarla toraks tomografisi çekilen hastalardan, ekokardiyografik değerlendirme sonuçları da mevcut olan 367 hasta dahil edildi. Bu hastaların tomografi görüntüleri değerlendirilerek aort kapağı, mitral kapak, koroner arter ve aortik-supraaortik kalsifikasyonları skorlandı ve çıkan aort çapları ölçüldü. AD'nin ekokardiyografik şiddeti ile, skorlanan bu parametrelerin ilişkisi ve skorlanan parametrelerin birbirleri ile korelasyonu istatistiksel yöntemler ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda aort kapak kalsifikasyonunun AD varlığını saptamadaki pozitif prediktif değeri %24, negatif prediktif değeri ise %94 bulundu. AD'nin şiddeti ile aort kapağı, mitral kapak, koroner arter ve aortik-supraaortik kalsifikasyon skorunun istatistiksel olarak ilişkili olduğu görüldü. Ayrıca, koroner arter ve aort kapağı kalsifikasyonu ile aortik-supraaortik kalsifikasyon arasında orta derecede korelasyon olduğu, aort çapı ile mitral kapak kalsifikasyonu ve AD şiddeti arasında korelasyonun son derece zayıf olduğu, diğer parametreler arasında ise zayıf bir korelasyon bulunduğu saptandı. Çalışmamız, insidental saptanan aort kapak kalsifikasyonlarının derecesinin darlığın şiddeti ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında, değerlendirdiğimiz sahaların birinde saptanan kalsifikasyonun diğer sahalar için uyarıcı nitelikte olabileceği gösterilmiştir. Kullandığımız daha basit kalsifikasyon skorlama sistemi darlık şiddeti ile korele olup, insidental bulguların değerlendirilmesi amacına uygun pratik bir yöntemdir
Özet (Çeviri)
Aortic stenosis is the most common valvular heart disease and its incidence in developed countries is increasing as the elderly population grows. There are few studies that evaluate incidental calcifications in a practical manner and demonstrate their clinical correlation and prognostic significance. In our study, we aimed to evaluate the relation of incidental aortic valve calcifications and mitral valve, coronary artery and aortic-supraaortic calcifications, and diameter of ascending aorta, and assess the correlation of a practical scoring scheme with the severity of aortic stenosis as detected in echocardiography. 367 patients who had chest CTs taken in our department between April 2012 and June 2013 and who had been examined with echocardiography in our hospital were included in the study. CT images of these patients were evaluated, scored for aortic valve, mitral valve, coronary artery and aortic-supraaortic calcification and the diameter of their ascending aorta was measured. The relationship between these parameters and the severity of aortic stenosis as detected with echocardiography, as well as the correlation of the scored parameters amongst each other were evaluated with statistical methods. At the end of the study, the positive predictive value of aortic valve calcification for presence of aortic stenosus was found to be 24% whereas the negative predictive value was 94%. The severity of aortic stenosis and scores of aortic valve, mitral valve, coronary arteries and aortic-supraaortic calcification were found to be statistically significantly related. Besides that, a moderate correlation was found between coronary artery, aortic valve and aortic-supraaortic calcification scores; diameter of ascending aorta was shown to have an extremely weak correlation with mitral valve calcification and severity of aortic stenosis; and a weak correlation was determined amongst all other parameters. Our study demonstrates that a simple scoring scheme for incidental aortic valve calcifications is related to the severity of aortic stenosis. Furthermore, the results suggest that an incidental detection of calcification in any one of these sites could act as a warning for careful evaluation of the others. The simpler scoring method we used is correlated to the severity of stenosis and is a practical method suitable for the purpose of fast evaluation of incidental findings