Customs Union and Turkey: A comparative analysis of the adjustment processes experienced by Spain and Portugal and the case for Turkey
Gümrük Birliği ve Türkiye: İspanya ve Portekiz uyum proseslerinin ve Türkiye için olan durumun karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 36145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gümrük Birliği, Avrupa Topluluğu, Customs Union, European Community
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET GÜMRÜK BİRLİ?İ VE TÜRKİYE: İSPANYA VE PORTEKİZ UYUM PROSESLERİNİN VE TÜRKİYE İÇİN OLAN DURUMUN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Danışman: Doç. Dr. Gökhan Çapoğlu Gümrük Birliği, Avrupa Topluluğu içerisinde, malların, hizmetlerin, para ve economik araçların engelsiz dolaşım özgürlüğü olarak tammlanmaktadır. Bu çalışmada, Topluluk ile Türkiye arasında gerçekleştirilmesi planlanan gümrük birliği ve bu birliğin Türkiye ekonomisi üzerinde olası etkileri, karşılaştırmalı analizler ışığında değerlendirilmiştir. Gereldi uyum proseslerinin ve ilerleyen aşamalarda yapılacakların belirlenebilmesi amacıyla, çalışma makroekonomik ve sektörel bazda gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CUSTOMS UNION AND TURKEY: A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE ADJUSTMENT PROCESSES EXPERIENCED BY SPAIN AND PORTUGAL, AND THE CASE FOR TURKEY Gonca Işık Yılmaz M.B.A. Supervisor: Assoc. Prof. Gökhan Çapoğlu June 1994 Customs union is defined as the undisturbed freedom of movement within the EC for goods, services, money, and economic agents. In this study, being highlighted by a comparative analysis, the union to be realized with the European Community and its probable impacts on the Turkish economy have been evaluated. The macroeconomic and sectoral environments have been examined in order to set base to the required adjustment processes, and anticipate and direct the future moves.