Fetal anomali nedeniyle medikal abortus önerilen gebelerde ailenin kararında etkili olan faktörlerin incelenmesi
Investi̇gati̇on of the factors affecti̇ng the fami̇ly deci̇si̇on of pregnant women who recommended medi̇cal aborti̇on because of fetal abnormali̇ti̇es
- Tez No: 361469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal anomali, Terminasyon, Medikal abortus, Ailenin kararı, Ebelik, Fetal anomaly, Termination, Medical abortion, Family decision, Midwifery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada fetal anomali nedeniyle medikal abortus önerilen gebelerde, ailenin kararında etkili olan faktörlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Elde edilen bilgilerin, ebeler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının gebelere ve ailelerine yapacağı eğitim ve danışmanlık hizmetinin kapsam ve içeriğinin belirlenmesinde yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Çalışma İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. Riskli Gebelikler ve Doğum Servisinde yürütüldü. Hasta grubunu 01.09.2012 – 01.09.2013 tarihleri arasında prenatal tanı ve tedavi ünitesinde fetal anomali tanısı alan ve medikal abortus seçeneği sunulan 233 gebe oluşturdu. Gebelerin 122'si medikal abortusu kabul ederken 111'i doğum yapma kararı aldı. Verilerin elde edilmesinde araştırıcılar tarafından literatür bilgisine dayanılarak geliştirilen toplam 27 sorudan oluşan veri toplama formu kullanıldı. Veri toplama formunda; gebe ve eşinin sosyo-demografik özellikleri, obstetrik öyküsü, gebe kalma şekli, anomali öyküsü, akraba evliliği olup olmadığı, anomalinin özelliği, gebeliğin devamı veya sonlandırılmasında etkili olan faktörler gibi konuları belirlemeye yönelik sorular yer almaktaydı. Gebelerin yaş ortalaması 29,69±5,59 ve eşlerinin yaş ortalaması 31,74±5,89; gebelerin %43,5'i eşlerin %53,3'ünün lise ve üstü eğitim almıştı; ailelerin akraba evliliği insidansı %15,7; %92,6'sı doğal olarak gebe kalmıştı. Fetal anomali dağılımı incelendiğinde medikal abortus kararı alan ailelerin bebeklerinde 1. sırada %27,3 ile Kromozomal Anomaliler; Doğum yapma kararı alan ailelerin bebeklerinde ise 1. sırada %28,7 ile KVS anomalilerinin yer aldığı belirlendi. Medikal Abortus kararı alan gebelerin bebeklerinde fiziksel ve zihinsel özür beklentisi doğum kararı alanlara göre istatiksel düzeyde anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Medikal abortus kararı alanlarda kararında etkili olan faktörler arasında 1. sırada 'Doktor/ebe/hemşirelerden alınan bilgiler yer alırken, doğum kararı alanlarda, kararında etkili olan faktörler arasında 1. sırada 'Kader inancı ve günah olacağı düşüncesi gibi dini nedenlerin ilk sırada yer aldığı görüldü. İki grubun dini yönelim puanları arasında fark olmasa da duygu alt puanının doğum kararı alanlarda anlamlı şekilde yüksek bulundu. Sonuç olarak, fetal anomali nedeniyle medikal abortus önerilen gebelerde ailenin kararında; sağlık çalışanlarından alınan bilgi daha çok medikal abortus kararı almada etkili bulunurken, doğum kararı almada kader inancı ve günah olacağı düşüncesi gibi dini nedenler etkili bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is investigation of the factors that affecting the family decision of pregnant women who recommended medical abortion because of fetal abnormalities. The obtained information will help the health care workers to determination of the scope and content of training program for pregnant women and their family. Study was conducted an obstetrics and gynecology service of an university hospital in Istanbul. Study was conducted between 01.09.2012 - 01.09.2013. Research group was occurred pregnant women who recommended medical abortion because of fetal abnormalities. 122 of the women are accepted medical abortion, 111 of the women are prefer to give birth. The questionnaire occurred some questions about; distributed to pregnant women, socio-demographic characteristics, obstetric history, pregnant type, anomalies history, presence of consanguineous marriage, properties of anomalies, number of anomalies, diagnosing week, diagnosing methods, description of anomalies, consider to what extent it will affect the fetus, the factors effecting decision of pregnant women continuation or termination of pregnancy. Also the religious orientation scale was used evaluation of effect religious on decision of pregnant women about medical abortion or prefer on give birth. The mean age of pregnant women are 29,69±5,59 mean age of their partners are 31,74±5,89; %43,5 of pregnant women, %53,3 of their partners are high school and later graduated; %15,7 have consanguineous marriage; %92,6 have pregnant with natural method. The chromosomal abnormalities are the first order with 27,3% of the women who accepted medical abortion. The Cardio Vascular System Abnormalities (CVS) has the first order with 28,7% of the women who prefer to give birth their babies. Medical Abortion decisions physical and mental disabilities in babies of pregnant women with expected delivery by the decision to field a statistically significantly higher levels were found. While the information received from health professionals was took first place effectively in decision of medical abortion of the pregnant women. Family members, beliefs about religious (believe in destiny and thought it would be a sin) was took first place effectively in decision of give birth their babies with abnormality. The difference between the two groups although a sense of religious orientation points lower scores in the areas of fertility decisions were found to be significantly higher. As a result, the proposed medical abortion because of fetal abnormalities in pregnant women in the family's decision; information received from health professionals more effective medical abortion decision were found, the decision to birth the idea that belief in destiny and günal was effective as religious reasons.