Obez olgularda serum kimaz düzeylerinin hipertansiyonla ve inflamatuvar göstergelerle ilişkisi
The relation of serum chymase activity with hypertension and inflammatory markers in obese patients
  1. Tez No: 361474
  2. Yazar: ERDAL TOPPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ İYİDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, hipertansiyon, kimaz, ACE, inflamasyon, Obesity, hypertension, chymase, ACE, inflammation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Obez kişilerin yağ dokusunda anjiotensin-II (Anj-II) ve proinflamatuvar bileşiklerin sentezlenmesi sonucunda, inflamasyona bağlı hipertansiyon riskinin arttığı gösterilmiştir. İnflamatuvar hücreler olan mast hücrelerinden salgılanan kimaz enzimi, Anj-II sentezini uyararak, doku hasarı oluşturan sitokinlerden,“transforming growth factor beta1”(TGF-β1) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9)'u aktiflemektedir. Çalışmamızın amacı, obez kişilerde, serum kimaz düzeylerinin hipertansiyonla ve doku hasarı oluşturan sitokinlerle ilişkisini ve inflamasyonla etkileşimini incelemektir. Çalışma grupları, 19-63 yaş arası kişilerden (n=80) seçilmiştir. Kontrol grubu, vücut kütle indeksi (VKİ) < 25 olan sağlıklı kişilerden; obez grubu, VKİ >30 olan, ilaç kullanmayan ve obezite dışında başka hastalığı olmayan kişilerden, obez+Hipertansiyon (Obez+HT) grubu ise VKİ >30 olan, hipertansiyon dışında kronik hastalığı olmayan obez kişilerden oluşmaktadır. Serum örneklerinde, biyokimyasal göstergeler otoanalizörde, kimaz, Anj-II, TGF-β1 ve MMP-9 düzeyleri ise ticari ELISA immunoassay kitlerle, anjiotensin dönüştürücü enzim (ACE) aktivitesi kolorimetrik deney kiti ile ölçülmüştür. Serum kimaz düzeyleri gruplar arasında değişim göstermemiştir.“High sensitive C-reactive protein”(hsCRP) düzeyleri obez gruplarda kontrole göre artmış olmasına karşın, TGF-β1 ve MMP-9 düzeylerinde farklılık saptanmamıştır. Anj-II düzeyleri ile ACE aktivitesi de değişmemiştir. Bununla birlikte, kimaz düzeyleri ile ACE aktivitesi arasında anlamlı negatif, Anj-II düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Serum kimaz düzeyleri ile hsCRP, TGF-β1 ve MMP-9 arasında ise bir korelasyon bulunmamıştır. Sonuç olarak obez ve hipertansif obezlerde hiperinsülinemi, artmış insulin direnci ve artmış hsCRP düzeylerine rağmen, serumda kimaz, Anj-II, TGF-β1 ve MMP-9 düzeyleri değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
Increased risk of inflammation-related hypertension is reported in obesity due to synthesis of angiotensin-II (Ang-II) and pro-inflammatory compounds in obese adipose tissue. Chymase enzyme secreted by mast cells, an inflammatory cell type, stimulate Ang-II synthesis and activate transforming growth factor beta-1 (TGF-β1) and matrix metalloproteinase-9 (MMP-9), cytokines known to cause tissue damage. The aim of our study is to evaluate the relation of serum chymase levels in obese patients with hypertension and cytokines that lead to cell damage. Study groups are composed of individuals aged between 19 and 63 (n=80). Control group included healthy subjects with BMI < 25, obese group included obese patients with BMI > 30 and no other chronic disease, obese + hypertensive group (Obese+HT group) included patients with BMI > 30 and hypertension with no other chronic disease. Biochemical markers are determined in auto-analyser, angiotensin-II, chymase, TGF-β1 and MMP-9 are determined with commercial ELISA immunoassay kits, and angiotensin-converting enzyme (ACE) activity is determined with colorimetric kit in serum samples. Serum chymase levels did not vary between groups. High sensitive C-reactive protein (hsCRP) levels were higher in obese group with respect to control group; however, there was no difference in TGF-β1 and MMP-9 levels. There was no significant difference in Ang-II levels and ACE activity. Chymase levels showed significant negative correlation with ACE activity and positive correlation with Ang-II levels. No correlation was evident between chymase levels and hsCRP, TGF-β1 and MMP-9. Consequently, serum chymase, Ang-II, TGF-β1 and MMP-9 levels did not change in obese and hypertensive obese patients despite evident hyperinsulinemia, increased insulin resistance and elevated hsCRP levels.