Düşük supraspinatus aktiviteli egzersizlerin rotator manşet cerrahi sonrası omuz rehabilitasyonunda etkinliği
The effectiveness of the rehabilitation program consist of exercises with low level supraspinatus activity after rotator cuff surgery
- Tez No: 361475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Rotator manşet, omuz, ağrı, fizyoterapi, Rototor cuff, shoulder, pain, physiotherapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı, Rotator Manşet (RC) tamiri sonrası Elektromiyografi (EMG) sonuçlarına göre düşük supraspinus aktivitesi gösteren egzersizleri içeren çalışmalar temel alınarak bir rehabilitasyon protokolü oluşturmak ve Grup I'e uyguladığımız bu protokolü 4 hafta immobilizasyon yapılan Grup II ile ağrı, eklem hareket açıklığı (EHA), kas kuvveti, fonksiyon, yaşam kalitesi ve memnuniyet açısından karşılaştırmaktır. Çalışmaya rastlantısal olarak 2 gruba ayrılan 21 hasta alındı. Grup I 'e post-op. 4 hafta literatürde EMG çalışmalarıyla ortaya konmuş düşük supraspinus aktiviteli egzersizler ve basamak 1 mobilizasyon egzersizleri verildi. Grup II, post-op 4 hafta immobilize edildi. 4 hafta sonra her iki gruba da 12 haftaya kadar geleneksel fizyoterapi programını yaptı. Egzersizler haftada 2 kez uygulandı. Ayrıca ev programı verildi. Hastalar 4., 6. ve 12. haftada değerlendirildi. Grup I'de 4. haftada gece ve gündüz ağrısı, Grup II'ye göre istatistiksel anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.009, p=0.028). Ayrıca Grup I'de 4. haftada ağrıdaki azalmaya, Grup II'de ancak 12. haftada ulaşılabildi. Hastaların pre-operatif durumları post-operatif durumları ile karşılaştırıldığında; Grup I % 100 oranında çok daha iyi veya daha iyi bulunurken, Grup II'de bu oran %72 idi. Fizyoterapi sonrası memnuniyeti sorgulandığında; Grup I'de %70, Grup II'de ise %55 idi. Diğer sonuç ölçütlerinde iyileşme bulundu fakat gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak; ağrı ve hasta memnuniyeti, RM'e stres bindirmeden post-operatif erken dönemde egzersiz verilen grupta, immobilizasyon verilen gruba göre daha iyi gelişme bulundu. diğer sonuç ölçütlerinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to generate rehabilitation protocol based studies including supraspinatus exercises with low amplitude EMG results and to apply this program for Group I and compare with Group II immobilized for 4 weeks for pain, range of motion, muscle strength, function, quality of life and satisfaction after rotator cuff (RC) repair. 21 patients were included in the study and randomly divided into 2 groups. Supraspinatus exercises with low amplitude EMG results and grade I mobilization exercises were given to Group I post-operative 4 week. Group II was immobilized post-operative 4 weeks. After 4 weeks, both groups performed the conventional physiotherapy program until 12 weeks. Exercises applied 2 times per week and also home program were given. Assessments were done in 4., 6. and 12. weeks. Night and daytime pain were significantly lower in Group I (p=0.009, p=0.028) than Group II at 4 weeks. Additionally, the improvement of pain at 4 weeks in Group I could be reached at 12 weeks in Group II. Satisfaction of patients after surgery 100% much better or better in Group I and 72% in Group II. Satisfaction of patients after physiotherapy was much better 70% in Group I and 55% in Group II. Other outcome measurements were improved both groups but weren't significantly different between groups. The result of study that non stress loading exercises on healing tendon after RC repair was superior to post-operative 4 weeks immobilization for pain and satisfaction. Other outcome measurements were not found different between groups.