Obez erişkin hastalarda serum SFRP5 ( secreted frizzled- related protein 5) düzeyinin ve metabolik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum SFRP5 ( secreted frizzled-related protein 5) levels and its relationship with metabolic parameters in obese adult patients
  1. Tez No: 935597
  2. Yazar: AYGUL DASHDAMIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YETKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SFRP5, Obezite, metabolik komplikasyonlar, Biyoelektrik impedans analizi, MetS, SFRP5, Obesity, metabolic complications, Bioelectrical impedance analysis, MetS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Obezite, sıklığı gittikçe artan ve vücut yağ miktarında artış ile ilişkili ciddi sağlık sorunlarına yol açan metabolik bir rahatsızlıktır. Yapılan çalışmalarda obezitenin aslında düşük seviyede seyreden kronik bir adipoz doku inflamasyonu olduğu ve bu durumun yağ dokusundan salgılanan sinyal molekülleri ve adipokinlere etki ettiği gösterilmiştir. Antiinflamatuar etkili yeni bir adipokin olan Secreted frizzled-related protein 5'in (SFRP5) obezite ve metabolik bozukluklarda faydalı etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Obezitede, kanonik olmayan Wnt sinyal yolağının inhibitörü olan SFRP5'in adipoz doku ekspresyonu ve salınımı bozulmaktadır. Çalışmamızın amacı; Türk toplumunda daha önce çalışılmamış SFRP5 adipokininin obezite ve metabolik parametrelerle ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Diyabet ve Obezite ve Genel Dahiliye polikliniklerine Ekim 2020 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası 45 obez hasta ve cinsiyet ve yaş açısından benzer 35 sağlıklı gönüllü alındı. Tüm olgularda açlık serum SFRP düzeyleri ile biyokimyasal parametreler, vücut kompozisyonu, abdominal ve visseral yağlanma incelendi. Bulgular: Çalışmamızda obez grupta serum SFRP5 düzeylerini kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulduk. Ancak metabolik sendromu olan obez hastalar ile metabolik sendromu olmayan obezler arasında SFRP5 düzeyi açısından anlamlı fark saptamadık. Ayrıca tüm grupta SFRP5 düzeyi ile yaş, VKİ, BÇ, KÇ, VYY, VYK, GYY, GYK, abdominal ve visseral yağlanma düzeyi, SKB, APG, LDL-KOL, T-KOL, insülin ve HOMA-IR arasında anlamlı negatif korelasyon saptadık. Obeziteyi öngörmek için serum SFRP5'in en iyi kesim (cut-off) değerini 8,82 ng/mL (%71,4 sensitivite, %71,1 spesifite ve AUC 0,714) olarak bulduk. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise düşük SFRP5 riskini (≤8,82 ng/mL) etkileyen faktörlerin obezite, yaş, HOMA-IR, HDL-KOL, APG, AST, BUN, kreatinin ve ürik asit olduğunu saptadık. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda, kardiyometabolik hastalıklar için risk faktörleri ile SFRP5 arasında negatif ilişki olduğu gösterilmiştir. Obezite, insülin direnci ve dislipidemi gibi metabolik bozukluklarda gelişen kronik düşük düzeyli inflamasyon sonucu azalan serum SFRP5'in antiinflamatuar ve insülin duyarlılığını arttırıcı roller üstlenen adipokin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity is a metabolic disorder with increasing prevalance and causes serious health problems associated with an increase in body fat. Studies have shown that obesity is actually a low-level chronic inflammation of adipose tissue and this condition affects the signal molecules and adipokines secreted from adipose tissue. As a novel anti-inflammatory adipokine, Secreted frizzled-related protein 5 (SFRP5) has shown its beneficial effects on obesity and metabolic disorders. Adipose tissue mRNA expression and protein secretion of SFRP5, an inhibitor of the non-canonical Wnt signaling pathway, is impaired in obesity. The aim of the present study was to investigate the relationship between SFRP5 with obesity and metabolic parameters, which was not previously studied in the Turkish population. Material and Method: Fourty five obese patients aged 18 to 65 years and thirty five healthy volunteers who were similar with patients in terms of gender and age who reffered to Gazi University Medical Faculty Hospital Endocrinology and Metabolism Department Diabetes and Obesity and General Internal Medicine outpatient clinics between October 2020 and May 2021 were included in the study. Fasting serum SFRP5 levels and biochemical parameters, body composition, abdominal and visceral adiposity were evaluated in all cases. Findings: In our study, we found that serum SFRP5 levels were significantly lower in the obese group compared to the control group. However, we did not find a significant difference in SFRP5 levels in obese patients with metabolic syndrome compared to obese patients without metabolic syndrome. In addition, we found a significant negative correlation between SFRP5 level and age, BMI, WC, HC, body fat percentage, body fat mass, trunk fat percentage, trunk fat mass, abdominal and visceral adiposity, systolic blood pressure, fasting blood glucose, LDL, TC, insulin and HOMA-IR in the whole group. The best cut-off value for serum SFRP5 to predict obesity was 8.82 ng/mL (71.4% sensitivity, 71.1% specificity, and AUC 0.714). Multivariate logistic regression analysis showed a significant association of SFRP5 levels with obesity, age, HOMA-IR, HDL, fasting blood glucose, AST, uric acid, CRE and BUN. Conclusion: In conclusion, our study showed that there is a negative relationship between risk factors for cardiometabolic diseases and SFRP5. İt was shown that SFRP5, which decreases as a result of chronic low-level inflammation that developing in metabolic disorders such as obesity, insulin resistance and dyslipidemia, is an adipokine with anti-inflammatory and insulin-sensitizing properties.