Meme karsinomlarında kallikrein-11 (KLL11) geni mRNA ekspresyonunun klinik patolojik ve immunhistokimyasal prognostik parametrelerle ilişkisi
Investigation of KLK11 mrna expression with clinical, pathological and immunhistochemical prognostic parameters in breast carcinomas
- Tez No: 361501
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Onkoloji, Patoloji, Genetics, Oncology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: kallikrein 11, KLK11, hK11, breast cancer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kallikrein-11, KLK11 geni tarafından üretilmekte olan bir proteindir. Çeşitli fizyolojik fonksiyonları olan Kallikreinler, serin-protez ailesinin alt grubudur. Giderek artan bulgularla özellikle hormon bağımlı karsinogenezde (prostat, testis, meme kanserleri) rol aldıkları ve bir grup hastalık için de biyolojik olarak belirleyici oldukları düşünülmektedir. Kallikrein11 geni, kromozom 19q13.4'te yerleşik 15 adet kallikrein ailesi proteazdan biridir. Bu çalışmamızda meme karsinomlu dokularda KLK11 gen mRNA ekspresyonunun klinik ve patolojik özelliklerle ilişkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Bunun için 28 adet meme karsinomlu doku ve aynı hastaların çevre normal dokularında RT-PCR analiziyle kıyaslamalı olarak mRNA seviyelerine bakılmıştır. Histopatolojik özelliklerden tümör tipi, tümör skoru ve çapı, Ki67 İHK boyanması açısından gruplar arasında istatistiksel farklılık ve rölatif risk gözlenmemiştir. Bununla beraber tümör odak sayısı, 2 kattan fazla azalmış ekspresyonu olan grupta diğerlerine göre anlamlı farka ulaşmıştır (p=0.013 3,41±1.47 & 0.82± 0.3 (mean±SE)). Yine aynı grupta mitoz skoru diğer gruba göre anlamlı olarak fazla bulunmuştur (p=0.04 2.08±0.229 & 1.50±0.129 mean±SEM) Progesteteron reseptörü ekspresyon yüzdesi de aynı grupta diğerlerine göre anlamlı farka ulaşmıştır (p=0.028, %66.67±10.595 & %34.69±8.51 (mean±SEM)). Bununla beraber 50 yaş üstünde KLK11 ekspresyonun 2 kattan fazla arttığı yada 2 kattan fazla azaldığı (p=0.12 K2 6.318, RR 2.27 %95GA 0.91-5.65), aynı şekilde perinöral invazyonun görüldüğü hastalarda KLK11 ekspresyonunun 2 kattan fazla arttığı yada azaldığı gözlendi (p=0.002 K2 9.432 RR 3.40 %95 GA 1.01-11.49). Ekspresyonu değişmeyen grupta CerbB2 pozitifliğinin daha fazla olduğu ancak istatistiki anlama ulaşmadığı saptandı (p=0.053 K2 3.733 RR 1.70 %95 GA 0.83-3.48). Diğer yandan KLK11 ekspresyonu 2 kat ve daha fazla artanlar, diğer gruplarla karşılaştırıldığında histopatolojik bulgularda anlamlı farklılıklar gözlenmedi Anahtar Kelimeler : Meme kanseri, KLK11, hK11, Kallikrein 11.
Özet (Çeviri)
Tissue kallikreins are a group of secreted serine proteases, and are found in various normal tissue and secretory fluids. The tissue kallikrein family consists of 15 homologous serine proteases encoded on chromosome 19q13-14. The kallikrein genes are referred to as KLK1-15, and the proteins as hK1-15 (1). Human tissue kallikrein 11 (hK11), encoded by KLK11, is a member of the family and was originally isolated from the human hippocampus (2). hK11 is expressed in a variety of normal tissues and fluids including prostate, stomach, trachea, skin, and colon tissues and milk, serum, and seminal plasma (3-7). Expression of human kallikrein 11 is related to the prognosis of some human cancers, but its physiological functions in the steps of cancer progression are still unknown. Tissue from breast cancers and adjacent normal breast tissue from 28 patients were obtained from patients who undergoing surgery and diagnosed for breast cancer in the Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty at the Department of General Surgery and The Department of Pathology in 2011-2013. The patients' median age was 58.50±14.269 (mean±SE) years and the range was 33-83 years. Expression of KLK11 was detected in both human breast cancer tissue and in non-cancerous mammary glands, and statistically non significant lower KLK11 expression was observed in histological grade III than in grade II breast cancers. We found statistical importance with mitosis score (p=0.04 2.08±0.229 & 1.50±0.129 mean±SE) and focal tumor number (p=0.013 3,41±1.47 & 0.82± 0.3 mean±SE) in the group with 2 fold down-regulated versus the others. In the other hand combined patients with up-or down-regulated (at least 2 fold) expressions of KLK11 were mostly 50 or over years old against to normal expression group (p=0.12 K2 6.318, RR 2.27 95%CI 0.91-5.65),and had increased risk for perineural invasion (p=0.002 K2 9.432 RR 3.40 95 %CI 1.01-11.49)and had decreased probability for CerbB2 positivity (p=0.053 K2 3.733 RR 1.70 95 %CI 0.83-3.48). In conclusion chances in expression levels of KLK11 can make impact on breast cancer patients clinical outcome and prognosis. In addition this study contains relatively small number patient, to increasing prediction value of KLK11 expressions It is needed larger studies on the breast cancer