Erken ergenlik dönemindeki bireylerde anne-baba ve arkadaşlara bağlanma ile saldırganlık düzeyinin incelenmesi
Parent-peer attachment and agression in early adolescents
  1. Tez No: 361502
  2. Yazar: AYŞEGÜL ARACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parent-Peer Attachment, Aggression and Early Adolescence.Key words: Parent-Peer Attachment, Aggression and Early Adolescence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı erken ergenlik dönemindeki bireylerde anne-baba ve arkadaşlara bağlanma düzeyi ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında resmi ve özel iki ilköğretim okulunun 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 241 kız, 228 erkek olmak üzere 469 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kendi bildirim türünde Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri (EABE) ve Saldırganlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın verileri korelasyon, t-test, tek yönlü varyans analizi ve çoklu aşamalı regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda ergenlerde anne-baba ve arkadaşlara bağlanma düzeyi ile saldırganlık düzeyi arasında negatif yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki çıkmıştır. Araştırmada yer alan kişisel bilgi formundaki demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre, sekizinci sınıf öğrencilerinin yedinci sınıf öğrencilerine göre arkadaşlarına daha çok bağlandıkları, erkek öğrencilerin saldırganlık düzeyinin kız öğrencilere göre daha fazla olduğu, anne-baba eğitim düzeyi yükseldikçe öğrencilerde saldırganlık düzeyinin azaldığı, özel okul öğrencilerinin devlet okulu öğrencilerine göre saldırganlık düzeyinin daha düşük olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, ergenlerde anne-babaya bağlanma ve saldırganlık düzeyinin yaş ve sınıf kademesine göre değişmediği belirlenmiştir. Son olarak yapılan aşamalı çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre anneye bağlanma düzeyi, baba eğitim düzeyi ve arkadaşlara bağlanma düzeyi arttıkça saldırganlık düzeyinin azaldığı bulunmuştur. Erkek öğrencilerde saldırganlık düzeyinin kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Anne-Baba ve Arkadaşlara Bağlanma, Saldırganlık, Erken Ergenlik.Anahtar Kelimeler : Anne-Baba ve Arkadaşlara Bağlanma, Saldırganlık, Erken Ergenlik.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationship between parent/peer attachment and aggression in early adolescents. The sample consisted of 469 seventh and eight graders (241 girls and 228 boys) of two primary school (a public and a private one) in 2010-2011 academic year in Istanbul. Participants completed two self-report measures assessing attachment and aggression, namely, Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA) and Agression Questionnaire. The data of this correlational quantitative study was analyzed with Pearson Correlation, t-test, one way ANOVA and multiple stepwise regression model.The result of the study indicated that there is a positive and statistically significant correlation between early adolescents? parent/peer attachment and aggression level. In addition, demographic variables used in the study were found to be related with aggression and parent/peer attachment of early adolescents in different ways such that females are more securely attached to their friends than males, eight graders are more securely attached to their friends than seventh graders, males are more aggressive than female students, aggression level decreases as parent education level (both mother and father) increases, public school students are more aggressive than private school students and. It is also found that parent attachment and aggression level of the participants did not differ according to their age, grade and birth order. Finally, multiple stepwise regression model analysis indicated that attachment to mother, attachment to friends and father education level predicted aggression level in early adolescents. Male students scored higher than female students in aggression level.