Belirsiz dağılımların düzen özelliklerini özek ve bakışımsız saçılım açısından belirlemede 'altın oran' tabanlı bir yöntem önerisi
A new procedure for determining asymetric central indefinite distributions' regulation by using 'golden ratio'
- Tez No: 361503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUPHİ VEHİD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Normal Dağılım, Çarpıklık, Altın Oran, Arithmetic Mean, Standard Deviation, Normal Distribution, Skewness, Golden Ratio
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Aritmetik ortalama, istatistik bilim dalında hem betimsel istatistik alanında hem de çıkarımsal istatistik alanında en çok kullanılan merkezsel konum ölçüsüdür. Ancak aritmetik ortalama aşırı değerlere duyarlı (güçsüz) bir özeksel konum ölçüsüdür. Eğer veri dizisi içinde uç değer(ler) bulunuyorsa aritmetik ortalama o uç değer(ler)e yaklaşma göstermektedir. Bu durum, standart sapmayı da gereksiz şekilde büyütmekte ve iki yönde de deformasyona neden olmaktadır. Çalışmamızda, bu olumsuzlukları hem yeniden ortaya koymak hem de çözümü için oldukça basit bir yaklaşım getirmeyi amaçladık. Bunda, yeni bir dağılım tipi fonksiyonu değil, özeksel nokta kestirimi açısından farklı olan ve bu noktaya göreli olarak asimetrik özelliğini iki tarafta farklı“sapmalarla”gösteren bir“normalleştirme”girişimi öngörülecektir. Yaklaşımımız, sıralama özelliğini temel alarak, ortalamanın aşırı değerlere duyarlılığını azaltmak, devamında oluşan standart sapmanın gereksiz büyümesini gidermek en önemlisi de standart sapmayı orta noktaya göre iki yönde farklı hesaplayabilmek açılarından yeni bir ortalama / standart sapma hesap yöntemi denemesidir.
Özet (Çeviri)
Günver, M. G. (2014). A new procedure for determining asymetric central indefinite distributions' regulation by using 'golden ratio'. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Biostatistic and Medical Informatics. MSc Thesis. İstanbul. Arithmetic mean is the most common measure of central tendency method, used in both descriptive statistics and inferential statistics. But arithmetic mean is sensitive (weak) to outliers. If dataset contains outlier(s), arithmetic mean approaches to that outlier(s). This situation cause to enlarge the standard deviation and deformates both side of the distribution. In our study, we aim to produce these problems again and propose a new simple method. Herein, we construct a new method for“normalizing”the“deviations”, based on a different central point prediction and relative deviations based on this central point, instead of a new probability density function. Our approche is a new concept for reducing arithmetic mean's approach to outlier(s), afterwards resolving the enlargement of standard deviation, and the most important, a new vision to calculate two different standard deviations for each side of the distribution, based on ranking method.