Kliniğimize gelen kedi ve köpeklerde karşılaşılan ekstremite uzun kemik kırık olgularının radyolojik olarak değerlendirilmesi
Radiological evaluation of extremity long bone fracture cases encountered in cats and dogs coming to our clinic
- Tez No: 848938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırık dağılımı, Uzun ekstiremite kırıkları, Veteriner radyoloji, Fracture distribution, Long extremity fractures, Veterinary radiology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında 2020-2022 yılları içerisinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Radyoloji Ünitesi kayıtları 2020-2022 tarihleri arasında retrospektif olarak incelenerek kedi ve köpeklerde görülen uzun ekstremite kırık olgularının ırk, yaş ve cinsiyeti ile kırıkların radyolojik olarak sınıflandırılmasının yapılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyalini, 1 Ocak 2020-31 Aralık 2022 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniğine getirilen ve radyografik olarak muayenesi yapılan 112 kedi ve 141 köpek olmak üzere toplam 253 (n=253) adet hayvan oluşturdu. Radyografisi alınan uzun ekstremite kırığı bulunan hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti, yaşı göz önünde bulundurularak; kırıkların radyolojik olarak sınıflandırılması için röntgen filmleri değerlendirildi. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizlerde hayvanların kırıklarının kemiklere göre dağılımında; kedilerde 51 olguda (%46) femur kırığı, 25 olguda (%22) tibia ve fibula kırığı, 20 olguda (%18) humerus kırığı ve 16 olguda (%14) antebrachium kırığı belirlendi. Köpeklerde ise 58 olguda (%41) femur kırığı, 37 olguda (%26) tibia ve fibula kırığı, 29 olguda (%21) antebrachium kırığı ve 17 olguda (%12) humerus kırığı gözlendi Sonuç: Uzun ekstremite kırık olguları, kırık dağılımına bakıldığında arka ekstremite kırıklarının daha fazla oluştuğu, kırıkların anatomik yerleşim yerine göre diafizer kırıkların fazla görüldüğü, kırık çizgisi şekline göre transversal (enine) kırıklar daha fazla oluştuğu, deri yaralanması ve dış ortamla ilişkisine göre kapalı kırıkların fazla şekillendiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it was aimed to retrospectively examine the records of the Radiology Unit of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine between 2020 and 2022 and to classify the long extremity fracture cases seen in cats and dogs by breed, age and sex and to classify the fractures radiologically. Materials and Methods: A total of 253 animals (n=253), including 112 cats and 141 dogs, which were brought to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital Surgery Clinic between January 1, 2020 and December 31, 2022 and examined radiographically, constituted the material of the study. X-ray films were evaluated for radiologic classification of fractures, taking into consideration the species, breed, sex and age of the animal with long extremity fractures. Results: In the statistical analysis, the distribution of the fractures of the animals according to the bones was as follows: femur fractures in 51 cases (46%), tibia and fibula fractures in 25 cases (22%), humerus fractures in 20 cases (18%) and antebrachium fractures in 16 cases (14%) in cats. In dogs, femur fracture was observed in 58 cases (41%), tibia and fibula fracture in 37 cases (26%), antebrachium fracture in 29 cases (21%) and humerus fracture in 17 cases (12%). Conclusion: In long extremity fracture cases, it was determined that posterior extremity fractures were more common, diaphyseal fractures were more common according to the anatomical location of the fractures, transversal fractures were more common according to the shape of the fracture line, and closed fractures were more common according to the skin injury and the relationship with the external environment.