Mandibula ve maksillada dişli ve dişsiz alveol kretlerinin implant planlaması açısından dental volumetrik tomografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of dentate and edentate alveolar ridge in mandible and maxilla for implant planning in Turkish population using cone beam computed tomography
- Tez No: 361566
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AYBAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kemik kalınlığı, kemik yoğunluğu, anterior loop, lingual konkavite, dental volümetrik tomografi, Bone thickness, bone density, anterior loop, lingual concavity, cone beam computed tomography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda mandibulada ve maksillada dişli ve dişsiz alveol kretlerinin implant planlaması açısından dental volümetrik tomografi ile değerlendirilmesidir. SOREDEX Scanora 3D tomografi cihazı ile 200 hastadan elde edilmiş olan dental volümetrik tomografiler(DVT) üzerinde dişli bölgelerde bukkal ve palatinal/lingual kemik duvarı kalınlıkları mine-sement sınırının 4 mm apikali ile köklerin orta noktası hizasından ölçülmüştür. Alveol kreti genişliği bukkalde görülebilen en koronal seviyeden ve mandibular kanalın üstünden ölçülerek değerlendirilmiştir. Mandibulada anterior loop ve lingual konkaviteler görülme sıklığı açısından incelenmiş; anterior loopların uzunlukları belirlenerek değerlendirilmiştir. Farklı 200 DVT ham dataları In 2 guide yazılımına aktarılarak implant uygulaması yapılabilecek dişsiz bölgelerde Hounsfield unit(HU) ölçümü yapılmıştır. Kemik densitesinin en fazla mandibula anterior bölgede olduğu görülmüştür. Bukkal ve lingual/palatinal kemik kalınlıklarının her iki seviyede anteriordan posteriora doğru gidildikçe arttığı görülmüştür. Koronal kısımda ortalama alveol kret genişliği, molarlarda premolarlardan fazla iken mandibular kanal üstünde diş grupları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. AL görülme sıklığının %21,2 olduğu ve en uzun AL'un 5,92 mm olduğu sonucuna varılmıştır. LK görülme sıklığının ise %15,7 olduğu görülmüştür. Uygun tedavi yaklaşımının seçilmesi açısından diş çekimi öncesi alveol kemiği boyutlarının ve dişsiz bölgelerde ise kemik yoğunluğunun DVT ile belirlenmesi oldukça önem taşımaktadır. AL ve LK varlığı cerrahi işlem öncesi DVT ile değerlendirilerek olası komplikasyonlara engel olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study was to evaluate the dentate and edentate alveolar ridge in mandible and maxilla for implant planning in Turkish population using cone beam computed tomography. Cone beam computed tomographies(CBCT) had been obtained from 200 patient using SOREDEX Scanora 3D tomography device. The thickness of buccal and palatal/lingual bone walls was measured at two locations: 4 mm apical to the cementoenamel junction and at the middle of the root. The alveolar crest width was assesed at the level of the most coronally detectable buccal bone and at the superior border of the mandibular canal. The presence of the lingual undercut and anterior loop in mandible were analyzed. The lenght of the anterior loops were measured. The different 200 CBCT images were transferred In 2 guide software. The measurement of Hounsfield units were done in the edantate sites which were appropriate for implant treatment. The density was highest in the anterior mandible. There was steady increase in the thickness of the buccal and lingual/palatal bone walls from anterior to posterior at two locations. At the level of the most coronally detectable buccal bone, the mean alveolar crest width was higher in molars than premolars. There was no statistically significant effect with respect to tooth location at the superior border of the mandibular canal. The prevalance of the anterior loop was 21.2%. The longest anterior loop was found 5.92 mm. The prevalance of the lingual undercut was 15.7%. The analysis of the alveolar bone dimesions prior to extraction and bone density in edantate sites using CBCT is very important to select the appropriate treatment approach. The anterior loops and lingual undercuts should be examined using CBCT to avoid complications.