Resim ve heykelde parçacılık ilkesi açısından hazır nesne kullanımının günümüz sanatına yansımaları
Reflections of use of ready-made objectson contemporary art in terms of modularity principle in painting and sculpture
  1. Tez No: 361620
  2. Yazar: HÜLYA KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN DELİDUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, heykel, sanat, parçacılık ilkesi, hazır nesne, Painting, sculpture, art, modularity principle, ready-made object
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
“Resim ve heykelde parçacılık ilkesi açısından hazır nesne kullanımının günümüz sanatında yansımaları”başlığı altında sürdürülen bu çalışma, belirli bir süredir simgeleştirilmiş bir hazır nesne ile gerçekleştirilen uygulamaları, imge ve benzetme ilişkisi çerçevesinde çözümlemeyi ve çalışmaların oluşumunu göstermeyi amaçlamıştır. Bu araştırmada dönüşüme uğramış nesne, kapsamı olan hazır yapımdan ayrı olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme yapılırken dönüşüme uğramış nesnelerin sanat üretimi içindeki uygulamalarına yer verilerek, günümüz sanatının da içinde bulunduğu geniş bir zaman dilimi kronolojik olarak incelenmiştir. Araştırmamın ilk bölümünde 20. yüzyılı etkileyen sanayi ve teknolojik gelişmelerin, sanatsal açıdan etkileri ele alınmıştır. İkinci bölümünde, parçacılık ilkesi: felsefi, bilimsel ve 20. yüzyıl sanat akımları çerçevesinde genel olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümünde ise, dönüşüme uğrayan nesneyi konu alan günümüz sanatçılarının bu yöndeki çalışmaları genel olarak değerlendirilmiştir. Araştırmamın son bölümünde ise, önceki bölümlerde edinilen bilgiler ışığında yapmış olduğum uygulama çalışmalarının değerlendirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study being pursued by the title“Reflections of use of ready-made objects on contemporary art in terms of modularity principle in painting and sculpture”aims to analyze applications that are carried out with a ready-made object which has been symbolized for a specific time period and present the formation of the works within the framework of image and mimesis relationship. In this study, transformed object is evaluated separately from ready-made production which is the scope of the former.In this evaluation, a long time period including contemporary art is chronologically examined by featuring applications of transformed objects in the art production. In the first part of my research, impact of industrial and technological developments that influenced 20th century in artistic terms is addressed. In the second part, modularity principle is examined in general within the framework of philosophy, science and 20th century art movements. And in the third part, such works of contemporary artists who treat the transformed object are evaluated by and large. As for the last part of my research, there is an evaluation of the works of application that I carried out in the light of knowledge gained in the previous parts.