Kendiliğindenlik bağlamında 'heykelde doğaçlama' ve uygulamalar
The improvisation at sculpture' in the context of spontaneity and applications
- Tez No: 372416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKÇEN ERGÜR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Doğaçlama, Kendiliğindenlik, Tasarım, Sanat, Sculpture, Improvisation, Spontaneity, Design, Art
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kendiliğindenlik kavramı, amaçların ve hedeflerin olmadığı, belirli bir şeyin düşünülüp tasarlanmadığı, anlık ve aşkın bir durumu tarif eder. Gündelik yaşantının büyük bir bölümünde işleve sahip olan doğaçlama ise müzik, tiyatro, resim ve heykel gibi sanatın pek çok alanında, bireyin an itibariyle kendini ifade etmesidir. Doğaçlama eylemlerde genellikle ayrıntılar önceden saptanmamış, hazırlık ya da bir tasarı süreci yaşanmamıştır. Kişinin kültürel, eğitimsel ya da bilinçdışı edinmiş olduğu bilgilerin bir geri bildirimi söz konusudur. Deneysel bir süreç olarak 'Heykelde Doğaçlama' kavramı ile yaratım sürecinin bizzat kendisini bir performans olarak ele almaktadır. Ortaya konulan ürünün, yapım süreci ve bu süreçte edinilen deneyimler bir anlatım dili olarak kurgulanmaktadır. Üç bölüm olarak ele alınan“Kendiliğindenlik Bağlamında 'Heykelde Doğaçlama' Ve Uygulamalar”adlı bu çalışmada, ilk bölümde doğaçlama kavramı ile doğrudan ilgi içinde olan sezgi, alırlık, rastlantı, oyun, bilinçdışı ve otomatizm kavramları ele alınmış ve doğaçlama ile ilgileri incelenmiştir. İkinci bölümde ise yukarıda bahsettiğimiz bu kavramların Doğu ve Batı sanatlarına yansıması, Modern sanat ile birlikte Batı sanatında daha bilinçli bir süreç olarak kullanılması incelenmiştir. Son bölümde ise yaratıcılık olgusuna değinilerek tasarım ve üretim sürecinde doğaçlamanın etkinliği, sanatçılar üzerinden incelenmiş ve örnek uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
Concept of spontaneity describes a momentary and transcendent state in which there are no aims and objectives and is no abbilty to think and design. On the other hand, improvisation which have functions largely in everyday life, is the momentary self-expression of individual in the most of art branchs like music, theater, painting and sculpture. At the imporvised actions there are usually not predetermined details and there have not been experienced any kind of preparation or process for design. All that is a feedback of information acquired by cultural, educational or unconscious processes of individual. As an experimental process the concept of“Improvisation in Sculpture”takes the creative process itself as a performance. The product that is created, production process and experience gained in this process is conceived as an expression language. In this thesis, which is called“'The Improvisation At Sculpture' In The Context of Spontaneity and Applications”consists of three parts; in the first chapter, consepts directly related to the concept of improvisation such as intuition, receptivity, coincidence, game, unconscious and automatism are addressed and were examined according to their relation with improvisation. In the second chapter; reflection of these concepts in the Eastern and Western art, along with the modern art the usage of them in Western art as a more conscious process were investigated. In the last chapter; referring to the phenomenon of creativity, the effectivity of improvisation in design and manufacturing processes were examined through the artists and sample applications were carried out. İngilizce