Sinanoğlu Ümidü-l Müznibin Mevlidi inceleme metin
An analysis and contexual of the mevli̇d(Umi̇du-Muznibin) by the Sinanoğlu
- Tez No: 361627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Mevlid, Sinanoġlu, Ümidü'l-Müznibin, prophet Mohammad, mawlid, Sinanoglu, umidul muznibin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Mevlidler Hz. Peygamberin doğum hadisesini konu alan edebi metinlerdir. Hz. Muhammed?in dünyaya geldi?i gün İslam âlemi için bir sevinç kayna?ı olmuş, bu sevincin tezahürü olarak birçok eser kaleme alınmıştır. Sinanoğlu?na ait olan, ?Ümidü?l-Müznibin Mevlidi, İnceleme-Metin? adlı bu çalışma, Türk-İslam edebiyatında kaleme alınan onlarca mevlidden birisidir. Birçok nüshası bulunan söz konusu eserin, ulaşılabilinen nüshaları karşılaştırılıp, edisyon kritiği yapılmıştır. Bu çalışmamız Ümid?ül-Müznibin?i günümüz edebiyat dünyasına kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde mevlid kavramı üzerinde durulmuş, bir edebi tür olarak mevlidin, tarihimizdeki ve edebiyatımızdaki yeri hakkında genel bilgi verilmiştir. Mevlid türünün Türk edebiyatındaki en önemli örneği olan Süleyman Çelebi mevlidi (Vesiletü?n-Necât) ile söz konusu eserin mukayesesi yapılmıştır. Daha sonra Sinanoğlu?nun hayatı ve edebi kişili?inden söz edilmiştir. Eser üslup ve muhteva bakımından incelendikten sonra mesnevi formatında kaleme alınmış mevlidin transkripsiyonuna geçilmiştir. Transkripsiyon yapılırken esrein dört nüshası karşılaştırılarak tenkitli metin oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mawlids are literary texts that prophet Mohammad `s birth take issue in. The day when prophet Mohammad born would be means of happiness for Muslims, and as a result of this happiness, many Works were written.?el-kevaikibüd dürriyye fi mehdi hayril berriye ? by Imam Busiri is one of the most important sample of mawlid genre in arabic literature.? Ümidül muznibin mawlid? belong to metni sinanoğlu is one of the written work of Turk- İslam literature which is prepared with the aim of examining and comparing to bring in todays literature. İn the first part of the work, the concept of mawlid, as a literary form mawlid is studied and general information about the function of mawlid in our history and literature is given. The comparison between this work and one of the most important example of mawlid in turkish literature by suleyman çelebi( vesilatün necat) was made. Later, the life of sinanoglu and his literary charachter is mentioned. Examining in terms of style and content, it is passed the part of latinized part of mawlid written in the format of masnavi.