Ahlâki değerlerin ekonomideki yeri
The importance of moral values in economy
  1. Tez No: 361634
  2. Yazar: İLYAS BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÖZSAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, İktisat, Piyasa Ekonomisi, Sosyalist Ekonomik Sistem, Moral, Economy, Market Economy, Socialist Economy System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ahlâk, bireyin yaşam alanının bütününde etkili olan, bireyin tutum ve davranışlarını yönlendiren bir dizi kurallar bütünüdür. Bu bağlamda, bireyin iktisadi aktör olarak gündelik hayatta aldığı kararlar ve tercihler ahlâktan soyutlanamaz. Dolayısıyla ahlâk ve iktisat arasındaki ilişki/etkileşim insanlık tarihi kadar eskidir. Bu süreç, mantıksal pozitivizmin bilimsel kuralları açıklaması ve neoklasik iktisat kuramının ahlâkı ve moral değerleri iktisat alanına dâhil etmemesi nedeniyle on yedinci yüzyıldan günümüze dek kesintiye uğramışsa da söz konusu ilişki güncelliğini yeniden yakalamaya başlamıştır. İktisadi faaliyetlerin belirli bir düzen içinde gelişmesini sağlayan iktisadi sistemlerin ahlâk ve etik ile olan ilişkisi önemli bir yer tutmaktadır. Sosyalist ekonomik düzenin güncelliğini ve yaygınlığını kaybetmesiyle birlikte üzerinde en çok tartışılan konu piyasa ekonomisi ve ahlâk arasındaki ilişkidir. Bu yaklaşım, dünyada halen en yaygın iktisadi sistem olan piyasa ekonomisinin ahlâk ile ilişkisinin ne/nasıl olması gerektiğine dair bir perspektifin belirlenmesine olan ihtiyacı da belirlemektedir. Piyasaların etkin ve verimli bir şekilde işlemesine, maliyetlerin minimize edilmesine zemin hazırlayacak faktörlerin başında, iktisadi aktörlerin ahlâk ve moral değerlerle donatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Morality is a set of rules being effective in the whole life of a person, leading the person?s attidudes and behaviours. In that sense, the decisions a person takes in his/her daily life, and preferences can?t be considered apart from morality. Therefore, the relationship between morality and economics is as old as the history of humanity. Although this process has been intererupted from the seventeenth century to the present day due to explaning scientific rules of logical positivism and not including the moral values and rules of the theory neo-classical economics, the relationship in question has started to regain its popularity. The relationship of economic systems helping the economic activities to prosper in a specific regulation with morality and ethics is of great importance. With socialist economy system losing its popularity and commonality, the topic being most discussed is the relationship between the market economy and morality. This approach determines the need for identification of how/what the relationship of the market economy which is still common in the world with morality. Among the factors which will pave the way to minimize costs and provide effective and efficient functioning of markets is the equipment of the economics actors/cast with morality and ethics.