Türkiye'de iç güvenlik yapılanması ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı
Internal security construction and Undersecretariat of Public Order and Security in Turkey
- Tez No: 361638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu düzeni, İç güvenlik, sosyal değişme, terör, yeni kamu, Public Order, internal security, social changes, terror, New Public
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda Dünyada ve Türkiye'de sosyal, ekonomik ve siyasal alanda hızlı değişim ve dönüşümler yaşanmaktadır. Bu alanlardaki sosyal değişmeler çarpan etkisiyle diğer alanları da etkilemektedir. Bunların başında ise güvenlik, İç Güvenlik ve Kamu Düzeni gelmektedir. Kamu Düzeni ve İç güvenlik konusunda hızlı, rasyonel ve çözüme yönelik kararlar alınması için Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmuştur. Bu birimin kamu Bürokrasisi içerisinde doğrudan Başbakanlığa bağlanması konunun önemini vurgulamaktadır. Bu tez beş ana bölüm ve kendi içerisinde alt bölümlerden oluşmuştur. Güvenlik birimlerinin tarihçesi, İç güvenlik yapılanmasındaki yeri özetlendikten sonra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının İç güvenlik yapılanmasındaki yeri ve önemi vurgulanmıştır. Ayrıca bu Müsteşarlığın yapısı, işleyişi, iç güvenlik paradigmasıyla hangi alanlarla örtüştüğü araştırılmıştır. Konuyla ilgili ülkemizde yapılan ilk çalışmalardan biri olması nedeniyle önemlidir. İç güvenlik yönetimi başta Birleşik Devletler olmak üzere gelişmiş ülkelerde klasik kamu yönetimi ve yapılanmasından farklı bir anlayış ve yapılanmayı öngörmektedir. Özellikle sosyal medya, terör, iletişim ağlarındaki değişmeler kamu yöneticilerinin sağlıklı istihbarat almalarını ve bu rafine bilgiler doğrultusunda karar almalarını zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years there are rapid changes in social, economic and political areas in the World and Turkey. Social changes in these areas affect other areas with the multiplier effect. Foremost among them are Security, Internal Security and Public Order. To make rapid rational and solution intended decisions The Undersecretariat of Public Order and Security has been founded.This unit's connection directly to Prime Ministry in Public bureaucracy emphasizes the importance of the subject. This thesis consist of five main chapters and subchapters in it. After the history of Security Units and its importance in Internal Security are summed up, the place and importance of the Undersecretariat of Public Order and Security has been emphasized. In addition, The Undersecretariat's structure, mechanism and with which fields it tallies with internal security paradigm have been searched. It is important as it is one of the first pieces of research about this subject in our country. The Internal Security foreesees a different understanding and construction from classical public administartion in developed countries, notably the United States. The changes especially in social media, terror, communication networks necessitate public administrator's receiving reliable intelligence and making decisions in accordance with these refined datum.