Rearticulation of Turkish foreign policy its impacts on state/national identity an state society relations in Turkey: The Cyprus case
Türk dış politakasının yeniden telaffuzu Türkiye'de ulusal/devlet kimliği ve devlet toplum ilişkileri üzerindeki etkileri: Kıbrıs örneği
- Tez No: 140706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Türk dış politikası, devlet kimliği, devlet toplum ilişkileri, güvenlikleştirme, milli dava, Cyprus, Turkish foreign policy, state identity, state society relations, securitization, national cause. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
ÖZET TÜRK DIŞ POLİTİKASININ YENİDEN TELAFFUZU TÜRKİYE'DE ULUSAL/DEVLET KİMLİĞİ VE DEVLET TOPLUM İLİŞKİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: KIBRIS ÖRNEĞİ Kaliber, Alper Doktora, Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Orhan Tekelioğlu Aralık 2003 Bu çalışmanın ana sorunsalı, verili bir siyasada dış siyasal söylem ve temsiliyetlerin iç siyasal düzenin kurulması ve idamesinde devlet aygıtı tarafından nasıl, hangi biçimlerde ve ne ölçüde araçsallaştınldığı şeklinde formüle edilebilir. İç ve dış siyasal süreçler ve yapılar arasında diyalojik bir ilişkisellik olduğunu varsayan bu çalışma, Türkiye'de Kıbrıs konusundaki resmi söylemi yeniden irdelemeyi ve sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken amaçlanan, Türkiye'de devlet kimliğinin ve devlet toplum ilişkilerinin yeniden üretilmesi süreçlerinde Kıbrıs sorununa ilişkin olarak benimsenen bu söylemin rol ve etkilerini eleştirel biçimde sorgulamak ve ortaya koymaktır. Kıbrıs meselesine ilişkin literatürün gittikçe genişlemesine karşın Türkiye'nin resmi Kıbrıs söylemini, Türkiye'deki iktidar/tahakküm ilişkileri açısından eleştirel bir incelemeye tabi tutacak yeni bir yaklaşıma hâlâ şiddetle ihtiyaç vardır. Ana akım akademik çalışmaların kısıtlarım ve zayıflıklarını dikkate alan bu tez, Kıbrıs sorununu Türkiye'deki iç siyasetin yeniden yapılanması ya da bu biçimiyle sürdürülmesi üzerindeki etkileriyle yeniden değerlendirmeyi olanaklı kılan yeni bir kavramsal/analitik çerçeve ve araştırma gündemi önermektedir. Bu bağlamda bu tez çalışmasının temel argümanı, Kıbrıs meselesinin Türk devlet seçkinleri tarafından iç siyasal alanda söylemsel olarak kurgulanış ve temsil ediliş biçimlerinin, Türkiye'de devlet kimliğinin ve devlet toplum ilişkilerinin yeniden inşa süreçlerine içkin olduğudur. Yapısalcılık-sonrası ve inşacı uluslararası ilişkiler kuramlarına dayanarak şunu öneriyorum ki Kıbrıs meselesini, etrafında milli birliğin ve bütünlüğün mutlaka tesis edilmesi gereken bir 'milli dava' ve devletin güvenlik sorunu olarak kodlayan ve sabitleyen resmi ve ana akım anlayışların iki önemli işlevi bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar ilk olarak Türkiye'de siyasal hayatın devlet seçkinleri tarafından dile getirilen öncelikler ve siyasal amaçlarla tamamen uyumlu bir şekilde sürekli yeniden düzenlenmesini güvence altına alır. Bu da onlara siyasal alanın sınırlarını çizme ve siyasal tahayyülü disipline etme güç ve kapasitesini tanır. İkinci olarak bu anlayışlar, Türkiye'de devlet toplum ilişkilerinin geleneksel ve hiyerarşik yapısının, ilkinin ikincisi karşısındaki üstünlüğünü ve bağımsızlığını yeniden üretecek biçimde korunarak idamesini mümkün kılar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REARTICULATION OF TURKISH FOREIGN POLICY ITS IMPACTS ON NATIONAL/STATE IDENTITY AND STATE SOCIETY RELATIONS IN TURKEY: THE CYPRUS CASE Kaliber, Alper P.D., Department of Political Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu December 2003 The central problematic of this dissertation is how, in what ways and to what extent 'foreign' political discourses and representations are instrumentalized by the state apparatus in the constitution and maintenance of domestic political order and state identity in a given polity. In that respect, this study assuming a dialogical interplay between internal and international political processes and structures aims to re-examine and problematize the Turkish official discourse on the Cyprus question. Doing this, it is intended for critically questioning the role and impact of those discourses in the reproduction of the state identity and the state society relations in Turkey. Despite an increasing body of contemporary literature on the question, there still exists an urgent need for a brand new approach critically examining Turkey's official Cyprus discourse from the viewpoint of power/domination relations in Turkey. This dissertation considering the restrictions and weaknesses of the mainstream scholarship proposes a new conceptual/analytical framework and research agenda facilitating the re assessment of Cyprus question and its implications in restructuring and/or securing the domestic politics in Turkey. In this context, the main argument of this thesis work is that the modes in which the Cyprus question is discursively framed and/or represented by the Turkish state elite within domestic politics are inherent to the reconstruction of state society relations and state identity in Turkey. Drawing on the post-structuralist and constructivist IR theories, I do propose that the official and mainstream understandings coding and fixing the Cyprus dispute primarily as an issue of state's security and 'a national cause' around which the unity and cohesion of Turkish society should necessarily be guaranteed has a two-fold function: First, they ensure the continual reorganization of Turkish political life in full conformity with the priorities and policy objectives articulated by the state elite. This grants them the power and capacity of inscribing the boundaries of the political space and disciplining the political imagination. Second, they ensure the maintenance of the state society relations in its conventional and hierarchical terms in such a way as to reproduce the former's supremacy over and independence from the latter.