Türkiye Muhasebe Standardı 11 inşaat sözleşmeleri kapsamında inşaat taahhüt işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve uygulama örneği
Accounting Standard of Turkey 11 the accounting, reporting and the application of the construction covenant operations within the scope of construction contracts
- Tez No: 361697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ĠnĢaat, ĠnĢaat Muhasebesi, ĠnĢaat SözleĢmeleri, MuhasebeleĢtirme, Construction, Construction Accounting, Construction Contracts, Recognition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnşaat işletmeleri için yıllara yaygın inşaat taahhüt işlerinde dönem kârı veya zararı ile maliyetlerin doğru tespit edilmesi ve ilgili oldukları hesap dönemlerine aktarılması çok önemlidir. Yıllara yaygın inşaat taahhüt işlerinin muhasebeleştirilmesinde ülkemizde kullanılan yöntem tamamlanma yöntemidir. Bu yöntemde, inşaat işinin kârının veya zararının, gelirinin, maliyetinin tespit edilebilmesi için işin tamamının yapılması gerekir. İş tamamlandıktan sonra kâr veya zarar ortaya çıkmaktadır. Bir diğer yöntem olan tamamlanma oranı (yüzdesi) yöntemi ise Türkiye Muhasebe Standardı 11'in İnşaat Sözleşmeleri Standardının kabul ettiği yöntemdir. Tamamlanma oranı yöntemi, bir inşaat işi yıllara yaygın olarak başladığında farklı hesap dönemleri oluşturduğunu ve dönemsellik ilkesine uyulması gerekliliğini gösterir. Bu yöntemde muhasebeleştirme yapılırken işin tamamlanma oranına göre gelir ve maliyetler kayıt edilir ve hangi dönemde gerçekleştilerse o hesap dönemlerine aktarılır. Böylelikle finansal tablolar güvenilir olur, kullanıcıların daha doğru ve güvenilir bilgilere ulaşması da sağlanmış olur.
Özet (Çeviri)
ACCOUNTING STANDARD OF TURKEY 11 THE ACCOUNTING, REPORTING AND THE APPLICATION OF THE CONSTRUCTION COVENANT OPERATIONS WITHIN THE SCOPE OF CONSTRUCTION CONTRACTS For the construction companies, determining the period profit or loss and the costs accurately in the long-term construction contracts and transferring them into their respective accounting years are very important. The method used for recognition of the long-term construction contracts in our country is the completion method. This method requires that the construction work is completed to find out the profit or loss, income and cost of the construction work. The profit or loss becomes evident after the work has been completed. The completion percentage method that another method on the other hand is the method accepted by the Turkish Accounting Standard 11 Construction Contracts. The completion percentage method manifests that different accounting periods are created by a construction work when it begins as a long-term project and thus the matching principle must be observed. During recognition in this method, the incomes and costs are recorded based on the completion percentage of the work and transferred into their respective accounting periods when they were realized. Thus, the financial statements are reliable, and it is ensured that the users of such statements can access more accurate and reliable information.