İnşaat sektöründe muhasebe ve konsolidasyon işlemlerinin uluslararası muhasebe standartları ve Vergi Usul Kanunu kapsamında incelenmesi ve örnek uygulama
Model practice and examination about accounting and consolidating transactions in scope of internaional accounting standards and tax procedural laws in construction sector
- Tez No: 347969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER KIYMETLİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, UMS 11, İnşaat Sözleşmeleri, Konsolidasyon, Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım İşleri, UFRS, UMS 11, Construction Contracts, Consolidation, Construction and contracting works which spread over years
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Globalleşme sonucunda piyasalar artık birbirinden farklı düşünülemez.Uluslararası Muhasebe Standartları, farklı ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerin benzermuhasebe uygulamaları ile değerlendirilmesine, benzer değerlerdemuhasebeleştirilmesine, raporlanmasına karşılaştırılabilir ölçütler kullanaraksağlamaktadır.Yıllara yaygın inşaat ve taahhüt işlerinde işin başlamasıyla tamamlanmasıfarklı dönemlerinde gerçekleştiğinden, Gelir Vergisi Kanunu'na göre özel birvergilemeye tabidir. Sözleşmenin geliri ve gideri işin tamamlandığı yılmuhasebeleştirilmektedir. UMS 11inşaat sözleşmeleri standardı doğrultusunda malitabloların ve raporların hazırlanması sürecinde GVK ile farklıklar belirlenerekincelenmiştir. Uygulama bölümünde UFRS raporların oluşturulması için yıllara yaygıninşaat onarım işinin mali tabloları alınarak düzeltme ve sınıflama muhasebe kayıtlarısonucunda oluşan farklılıklar belirtilmiştir. Oluşturulan UFRS raporlarının grupşirketleri ile konsolide edilmesi işlemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In consequence of Globalization, markets are not considerable differentiated.By means of International Accounting Standards, economical activities in differentcountries can be evaluated by similar accounting applications with similar values, and itprovides comparable criterions.Construction and contracting works which spread over years, are subject ofspecial taxation according to Income Tax Law, because of beginning and ending datesof the work are different. Incomes and expenses of such works are accounted in yearwhich works ended. Differences of Income Tax Law in process of preparing of financialstatements and reports are studied and specified, according to UMS 11 constructioncontracts standards. In Applications Chapter, difference of classification and correctionof accounting records are specified by examining financial statements of constructionand contracting works which spread over years. And consolidation of UFRS reports ofgroup companies transactions are examined.