Gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere para kullanarak ürün satın alma becerisinin öğretiminde sonraki lira stratejisinin etkililiği
The effectiveness of next lira strategy in teaching purchase product skill with using money for students with developmental disabilities
- Tez No: 361717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Next lira strategy, simultaneous prompting procedure, students with developmental disabilities, using money skills, product purchasing skill
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı; gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere para kullanarak ürün satın alma becerisinin öğretiminde sonraki lira stratejisinin etkililiğini araştırmaktır. Bu amacın yanı sıra, eşzamanlı ipucuyla öğretimin ortam, araç-gereçler ve kişiler arası genelleme etkisi, öğretim sona erdikten bir ve üç hafta sonraki izleme etkisi ve sosyal geçerliği incelenmiştir. Çalışma, sekiz-on üç yaş aralığında, gelişimsel yetersizliği olan dört öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkeni, çocukların çalışmada öğretimi gerçekleştirilen ürünü satın alma becerilerine ilişkin doğru tepki düzeyleridir. Bağımsız değişkeni ise satın alma becerilerinin öğretiminde sonraki lira stratejisiyle sunulan eşzamanlı ipucu ile öğretimdir. Çalışma; başlama düzeyi, öğretim, günlük yoklama, toplu yoklama, izleme ve genelleme oturumlarından oluşmaktadır. Çalışmanın tüm oturumları her bir öğrenci ile birebir gerçekleştirilmiştir. Çalışmada hem gözlemciler arası güvenirliğe hem de uygulama güvenirliğine ilişkin veri toplanmıştır. Sonraki lira stratejisi ile sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği grafiksel analiz kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, sonraki lira stratejisiyle sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin, gelişimsel yetersizliği olan tüm öğrencilerde para kullanarak ürün satın alma becerilerinin öğretiminde etkili olduğu görülmüştür. Çalışmada öğrencilerin öğretimi tamamlandıktan sonra bir ve üç hafta sonra becerilerin kalıcılığını korudukları, öğrendikleri becerileri farklı ortam, farklı kişi ve farklı araç gereçler arasında genelleyebildikleri görülmüştür. Ayrıca, özel eğitim öğretmenleri satın alma becerilerinin öğretiminde sonraki stratejiyle sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere kolaylıkla kullanılabileceğini belirtmişlerdir. nahtar Sözcükler: Sonraki lira stratejisi, eĢzamanlı ipucuyla öğretim, geliĢimsel yetersizliği olan öğrenciler, para kullanma becerileri, ürün satın alma becerisi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of next lira strategy in teaching purchase product skill with using money for students with developmental disabilities. In addition, simultaneous prompting procedure, setting, materials, the effect of interpersonal generalization between one and three weeks after the end of the follow-up and social validity were investigated. Four students with developmental disabilities and between eight and thirteen years of age participated in the study. One of the single subject research designs, multiple probe design across participants was used. Dependent variables of the study were teaching children in the study, the extent to which the correct response with the skills of purchasing products whereas the independent variable is simultaneous prompting procedure in teaching using money skills in next lira strategy. The research consisted of baseline, training, probe, follow-up and generalization session. All sessions of the study were identical with each student. Data regarding inter-observer reliability and treatment integrity were also collected. Simultaneous prompting procedure was presented with the strategy of next lira determined by using graphical analysis of the effectiveness of instruction. Findings of the study indicated that simultaneous prompting procedure was effective in teaching using money skills to students with developmental disabilities in next lira strategy. Subjects were determined to retain their skills one and three weeks after training sessions were terminated, and they were also noted to generalize the target skills across different settings, people, and materials. In addition, special education teachers, the procedure was presented the strategy of buying lira in advanced teaching skills in teaching students with developmental disabilities can be applied easily stated.