6. sınıf öğrencilerinin matematik yeteneğindeki cinsiyet farklılıkları: ÜYEP örneği
Gender differences in mathematical ability of 6th graders: The EPTS(ÜYEP) case
  1. Tez No: 361720
  2. Yazar: ÜLKÜ AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. UĞUR SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet farklılıkları, matematik yeteneği, Matematiksel Yetenek Testi, 6.snıf öğrencileri, ÜYEP, üstün yetenek, gender differences, mathematical ability, 6th graders, Test of Mathematical Ability, EPTS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada genel matematik yeteneğindeki ve matematik yeteneğinin alt becerilerindeki cinsiyet farklılıkları incelenmiştir. Araştırma, Anadolu Üniversitesi bünyesinde yer alan Üstün Yetenekliler Eğitim Programları (ÜYEP)'na 2009-2013 yılları arasında başvuru yapan 1393 6.sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 683'ü kız, 710'u ise erkektir. Araştırmada matematik yeteneğini ölçmek için, matematik alanında üstün yetenekli öğrencileri tanılamak amacıyla geliştirilmiş olan Matematiksel Yetenek Testi (MYT) kullanılmıştır. Sayı dizileri, sayısal analoji, figüratif rotasyon, figüratif diziler, figüratif analoji, koşullu mantık, lineer mantık, sayılar-ölçme, cebir, geometri ve istatistik-olasılık olmak üzere 11 alt testten oluşan MYT, bu alt testlere ilişkin becerilerin yanı sıra genel matematik yeteneğini de ölçmektedir. Araştırmada matematik yeteneğindeki cinsiyet farklılıkları üç kategoriye göre incelenmiştir: genel matematik yeteneği, matematik yeteneğinin alt becerileri ve genel matematik yeteneğindeki üst ve alt %10'luk dilimler. Genel matematik yeteneğindeki cinsiyet farklılıklarını kıyaslamak için iki faktörlü ANOVA, alt becerilerdeki cinsiyet farklılıklarını kıyaslamak için ise tek faktörlü MANOVA yapılmıştır. Üst ve alt %10'luk dilimlerdeki cinsiyet farklılıkları da genel matematik yeteneğine ve matematik yeteneğinin alt becerilerine göre incelenmiştir. Bu dilimlerde yer alan öğrencilerin genel matematik yeteneğindeki cinsiyet farklılıklarını kıyaslamak için bağımsız örneklem t-testi, alt becerilerindeki cinsiyet farklılıklarını incelemek için ise tek faktörlü MANOVA gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucu, genel matematik yeteneğinde erkeklerin lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Alt becerilerdeki cinsiyet farklılıklarının incelenmesi sonucu sayı dizisi, sayısal analoji, lineer mantık, koşullu mantık, cebir, sayılar-ölçme ve figüratif rotasyon alt alanlarında erkeklerin lehine anlamlı farklılık bulunurken; geometri, istatistik ve olasılık, figüratif diziler ve figüratif analoji alt alanlarında erkeklerin ve kızların benzer yetenek düzeyine sahip oldukları bulunmuştur. Üst ve alt % 10'luk dilimlerde yer alan öğrencilerin genel matematik yeteneklerinin ve matematik yeteneğinin alt becerilerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Ancak üst ve alt %10'luk dilimlerde kızların ve erkeklerin bulunma oranları incelendiğinde; erkeklerin üst %10'luk dilimde kızlara göre ve kızların alt %10'luk dilimde erkeklere göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular, erkeklerin genel matematik yeteneğinde ve matematik yeteneğinin pek çok alt becerisinde kızlara göre daha yetenekli olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis was to investigate gender differences in mathematical ability with a focus on differences in components and among high and low ability. The study included 1393 sixth grade students who applied for admission to the Education Programs for Talented Students (EPTS) at Anadolu University from 2009 to 2013. Of the participants, 683 were girls and 710 were boys. The TMT (Test of Mathematical Talent) developed to identify talented students in mathematics was used to measure students' mathematical ability. The TMT includes eleven subtests: number series, numerical analogy, figurative rotation, figurative series, figurative analogy, conditional logic, linear logic, numbers-measurement, algebra, geometry and statistics-probability. Data analyses included a comparison of gender differences in general mathematical ability and sub-skills of mathematical ability of the participants and of the top and bottom 10% of the participants. Two-factor ANOVA was conducted to examine gender differences in general mathematical ability and one-factor MANOVA was used to analyze gender differences in sub-skills of mathematical ability. Gender differences in the top and bottom 10% were examined using one-factor MANOVA and independent samples t-test. The findings showed that there was a statistically significant gender difference in general mathematical ability. Boys' performance was found to be significantly higher than girls' performance. Boys scored significantly higher than girls in number series, numerical analogy, linear logic, conditional logic, algebra, numbers-measurement and figurative rotation subtests while girls' and boys' scores did not differ in geometry, statistics-probability, figurative series and figurative analogy subtests. Performance of boys and girls in the top and bottom 10% did not differ significantly in general mathematical ability and sub-skills of mathematical ability. However, the proportion of boys in the top 10% was significantly higher than that of girls and the proportion of girls in the bottom 10% was significantly higher than that of boys. Findings imply that boys have higher mathematical ability than do girls.