Sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığı ile gerçekleştirilen görsel kültür çalışmalarının ortaokul 3. sınıf öğrencilerinin resimsel anlatımlarına yansıması
Reflection of visual culture activites based on social network site Facebook on 3rd year highschoolers' arti̇stic drawings
  1. Tez No: 361719
  2. Yazar: ŞEMSİ ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEMSETTİN EDEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Facebook, Görsel Kültür, Sanat Eğitimi, Media, Facebook, Visual Culture, Art Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal paylaşım ağı olan Facebook ile gerçekleştirilen görsel kültür çalışmasının ortaokul 3. sınıf öğrencilerinin resimsel anlatımlarına yansımasını belirlemektir. Sosyal ağ içinde görsel bombardımana maruz kalan çocuk, bu görselleri kendi resminde bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullanabilmektedir. Facebook'un bu görsel çeşitliliği sağlayan sosyal medya araçlarından biri olduğu bilinmektedir. Bu görsel çeşitlilik görsel sanatlar eğitimi dersinde gerçekleştirilen uygulamalı çalışmalara olumlu bir biçimde yansıyabilir. Facebook üzerinden kapalı grup oluşturularak sanal sınıf ortamında görsel kültür çalışması yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; sadece ortaokul 3. sınıf öğrencilerinin katılabileceği kapalı bir grup oluşturulmuştur. 26 Eylül 2013 tarihinde araştırmacı uygulama yapacağı sınıfın görsel sanatlar dersine girerek, uygulama için açılmış olan grup hakkında öğrencilere bilgi vermiş, paylaşımların sadece Picasso teması ile sınırlandırıldığı belirtmiştir. Gruba öğrencilerin üye olması araştırmacının kontrolünde gerçekleşmiştir. Uygulamaya 18 erkek, 12 kız olmak üzere 30 öğrenci ile başlanılmıştır. 30 Eylül - 6 Ekim 2013 tarihleri arasındaki bir haftalık süreç boyunca, Facebook üzerinden oluşturulan kapalı grup içerisinde Picasso ile ilgili bilgi, resim, video vb. paylaşımlar yapılmasına izin verilmiştir. Diğer hafta ise, Facebook' da ki paylaşımlardan yola çıkarak edindikleri görsel kültür kazanımları doğrultusunda resim yapmaları istenmiştir. Ayrıca araştırmanın amaçları doğrultusunda öğrencilerin uygulamaya ilişkin görüşlerini almak amacı ile yazılı doküman yoluyla görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda, öğrenci resimleri ile Picasso resimleri iki alan uzmanı tarafından karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin uygulamaya yönelik görüşlerini almak amacı ile yazılı görüşme yapılmıştır. Öğrenci görüşleri belirlenen temalarla ilişkilendirilerek incelenmiş; tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre; sosyal paylaşım ağındaki paylaşımlar öğrencilerin resimsel anlatımlarına yansıdığı görülmüştür. Öğrencilerin görsel kültür kazanımları hem yazılı görüşlerde hem de yaptıkları resimlerde görülebilmektedir. Dolayısıyla, öğrencilerin görsel kültürünün geliştiği sonucuna varılabilir. Öğrencilerle yapılan yazılı görüşmeler sonucunda, hem görsel kültür konusunu inceleme hem de bu konuyu kendi bakış açıları ile yorumlayarak anlamaya çalışma eğilimleri görülmüştür. Sosyal paylaşım ağı üzerinden gerçekleştirilen görsel kültür çalışmaları sırasında araştırmacı, uygulama süresince öğrencilerin konu ile ilgili paylaşımlarına olumlu dönütler vermeye özen göstermiştir. Bu bağlamda uygulamanın öğrenciler açısından hem eğlendirici hem de öğretici olduğu söylenilebilir. Ayrıca öğrenciler sosyal paylaşım ağı üzerinden işlenen dersi geleneksel sınıf anlayışından farklı bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is defining reflections of visual cultural activities taking place in a social distribution network -Facebook-, on artistic drawings of highschooler which are on their 3rd year (8th graders). Pupil who are exposed to visual bombardment in social networks, are able to use that visual data in their drawings either consciously or subconsciously. It is known that Facebook is a part of this bombarding variety. That visual variety can be reflected positively onto art education classes through these teachings with practices. Desired action is, performing a visual culture study by opening a virtual classroom on Facebook as a group whose level of secrecy is set to closed. By that aim, a Facebook group which only highschooler who are on their 3rd year could be joined, is formed. Researcher, in 26 September 2013, joined to the visual culture class of the selected group and informed the group about the practice process and framed out the theme of contributory issue is restricted to Picasso. Joiners are selectively controlled by researcher. Practice is limited with a group of 18 male and 12 female participants with a total of 30 pupil. For a week, starting from 30th of September ending in 6th of October, in that closed Facebook group, posts, video-posts and informational postings about Picasso are permitted. After that week they are demanded to make drawings with what they gained visually from these posts on Facebook. Additionally, to obtain pupil's point of view on practice process, their written thoughts required from them. At the end of the practice, an analysis is obtained by comparison of Picasso's and pupil's drawings by two field experts. Additionally, a written interview is done for framing out the pupil's reviews for this practice. Reviews of pupil's are classified by tagging them with predefined themes; which is thematical analysis method. According to conclusion of the research, it is seen that there a certain attraction of posts on drawings, is observed. Visual acquisitions of pupil's are apparent in both drawings and written reviews. Thus, a conclusion of, which is pupil have experienced a visual cultural improvement may be reached. Through the written interview documents, their effort on trying to understand both visual culture and this topic by interpreting all, is seen. Researcher paid an apparent attention on giving positive feedbacks to posts of pupil's relating to practice on social media. Thus, contextually this practice is both deductive and enjoyable for pupil. Exceptionally, pupil found this virtual classroom practice on social media quite different form traditional classroom concept.