Frigya bölgesi'nin kültürel miras turizmi kapsamında değerlendirilmesi
Assesment of cultural heritage tourism in Phrygia
  1. Tez No: 361729
  2. Yazar: BARIŞ SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Frigya, Kültürel Miras, Turizm, Phrygia, Cultural Heritage, Tourism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalar kültürel mirasın korunmasının önemini ortaya koymaktadır. Konu ile ilgili alan yazın incelendiğinde; kültürel mirasın korunmasının yanı sıra turizm amaçlı kullanılmasının da pek çok çalışmaya konu olduğu görülmektedir. Bu çalışmalarda koruma kullanma dengesinin sağlanmasının da özenli bir yönetim stratejisi ile mümkün olacağı vurgulanmaktadır. Her kültürel mirasın ve yarattığı turistik çekiciliğin kendine özgü koşulları bulunmaktadır, bu da geliştirilecek olan yönetsel bakış açısının o mirasa özgün şekilde olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Frigya Bölgesi'nde kültürel miras turizminin başarılı bir şekilde geliştirilmesi için, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda bir kültürel miras modeli oluşturulmasıdır. Araştırma kapsamında yerel halk, merkezi ve yerel idareciler ile ziyaretçilerden derinlemesine görüşme yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler alan yazından elde edilen bilgiler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Alan yazın taraması sonucunda, mevcut kültürel miras geliştirme modellerinden faydalanılarak Frigya Bölgesi'ne özgü beş adımlı bir kültürel miras modeli oluşturulmuştur. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya şehirlerinde yapılan araştırmada kültürel miras turizminin bölgede geliştirilebilmesi için yapılması gerekenler konusunda katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma sonuçları bu üç katılımcı grubunun da bölgedeki eksiklikler konusunda hem fikir olduğunu ve bu çalışmada önerilen modelin kültürel miras turizminin geliştirilmesine katkı sağlayacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Recent studies have revealed the importance of cultural heritage preservation. When relevant literature is reviewed, it is seen that not only the preservation of cultural heritage, but its utilization for tourism purposes has been subject to many studies. In these studies, ensuring the protection-utilization balance would be possible with an attentive management strategy is emphasized. Each cultural heritage and its generation of tourist attraction has unique conditions, and that requires managerial perspective should be unique for the considered heritage. The aim of this study is to create a cultural heritage model according to the needs of the region for developing cultural heritage tourism successfully in Phrygia. Within the scope of this study, data was collected through in-depth interviews from local residents, central and local administrators, and visitors. Data was evaluated in accordance with the information compiled from the literature review. A unique five-step cultural heritage model for Phrygia was developed utilizing the existing cultural heritage improvement models. Participants were consulted about the actions to be taken in order to improve cultural heritage tourism in the region with the interviews conducted in the cities of Afyonkarahisar, Eskisehir and Kutahya. The results of the study show that these three group of participants agree on the shortcomings of the region and that the model proposed in this study will contribute to the development of cultural heritage tourism.