Türkiye'de haber sitelerinin görsel tasarım-ergonomi düzeyleri ve etkinliği
Visual design- ergonomics levels and effectiveness of news portals in Turkey
  1. Tez No: 361730
  2. Yazar: ALİ EMRE DİNGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ONURSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Haber sitesi, online habercilik, haber sitesi tasarımı, görsel tasarım, News web site, online news, online news web site design, visual design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'de haber sitesi tasarımları ve ergonomi düzeyleri incelenerek haber sitesi kullanıcıları tarafından nasıl değerlendirildiği araştırılmıştır. Bu bağlamda öncelikle, geçmişten günümüze haber sitesi tasarımlarının nasıl bir değişim sürecinden geçtiği ve konu ile ilgili internetin tarihi gelişimi, haber sitelerinin kullanımı ve tasarımları alan yazın bölümünde açıklanmaktadır. Çalışmanın araştırma kısmında ise çoklu yöntem kullanılmıştır: Birinci aşamada, Türkçe yayın yapan haber sitelerinin tasarımlarının görsel boyutunu ortaya koymak için içerik analizi yapılmıştır. İkinci aşamada ise, haber sitesi kullanıcısı tutumunu ölçmek için genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda birincil olarak, haber sitelerinin görsel boyutu; Türkçe yayın yapan haber sitelerinde görsel kullanımının nasıl olduğu, görsel ve haber kullanımında tasarımının nasıl uygulandığı, haber konularına göre görsel kullanımının nasıl farklılaştığı araştırılmıştır. İkincil olarak da, haber sitesi kullanıcısının, haber sitelerini takip etme alışkanlıkları, hangi tür haberlere ilgi gösterdiği, ana sayfa tasarımlarının ve görsel kullanımının haber sitesi kullanıcısı tarafından nasıl algılandığı, kullanılan tasarım ve görselle haberin inandırıcılığı arasında kurulan ilişkinin nasıl olduğu haber sitesi kullanıcısı tutumu bağlamında ortaya konulmaktadır. Bu araştırma ile görsel tasarım içerisinde yer alan öğelerin nasıl kullanıldığı ve haber sitesi kullanıcısını ne şekilde etkilediği bu araştırmanın sonuçları arasındadır. Bu araştırmada, görselliğin günümüzde birçok alanda olduğu gibi haber sitelerinde de hedef kitleye ulaşmak için çok önemli bir unsur olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the designs of online news portals in Turkey and their ergonomics' designs are examined and how they are evaluated by the users of news portals are explored. In this context, the process of news portals' designs, their change from past to present, the historical development of Internet, the usage of news portals and their designs are explained in literature section. In the research, multiple methods are used: In the first phase, content analysis was made in order to reveal the visual size of Turkish news portals' designs: In the second phase, general screening model was used to measure the attitudes of the reader. In this context, visual size of news portals , how the visual usage is in Turkish broadcasting news portals , how the designs are practiced in news portals and how the visual usage are differentiated according to the issues of news are primarily explored. The habits of users to follow the news portals, what kind of news they are interested in, how the designs of home page and their visual usage are perceived by the users of news portals, the relationship between the designs and visuality with persuasiveness of the news are put forward in the context of news portals' user. How the elements of visual design are used, in what ways the users of news portals are affected are the results of this research. In this study, it is revealed that the visuality is a very important element to reach the target audience as in many areas today.