Merkez Bankası faiz kuralı çerçevesince Taylor Kuralının incelenmesi
Investigation of Taylor Rule in the framework of Central Bank interest theory
- Tez No: 361728
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Faiz Reaksiyon Fonksiyonu, VAR Modeli, Taylor Rule, Interest Reaction Function, VAR Model
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ekonomik çevrelerce ve iktisat literatüründe para politikalarının kurala mı yoksa duruma mı bağlı bir şekilde yürütülmesi gerektiği uzun zamandır tartışılmaktadır. Genel kanı olarak kurala bağlı bir şekilde yürütülmesi gerektiği belirtilirken kuralın ne olması gerektiği konusunda ise bir fikir birliğine varılmış değildir. Genel olarak ekonomik birimlerce anlaşılabilen, karmaşık olmayan bir kuralın yürütülmesi gerektiği belirtilmektedir. Bahsedilen bu kural aynı zamanda para politikasının reaksiyon fonksiyonudur. Bu çalışmada ekonomik birimlerce anlaşılması kolay ve karmaşık olmayan bir kural olarak Taylor Kuralının geçerliliği Türkiye ekonomisi için test edilmiştir. Klasik Taylor Kuralında döviz kuru yer almadığından dolayı tahmin edilen reaksiyon fonksiyonuna döviz kuru eklenerek Genişletilmiş Taylor kuralı çerçevesince reaksiyon fonksiyonu tahmini yapılmıştır. Reaksiyon fonksiyonu 2002:07 - 2013:11 dönemleri arasında aylık veriler kullanılarak tahmin edilmiştir. Tahmin sonucunda para politikasının performansını gösteren değişkenler arasındaki ilişki de yorumlanmıştır. Belirtilen dönemler arasında oluşturulan reaksiyon fonksiyonu sonucunda üretim açığı, enflasyon açığı ve döviz kurunda yaşanabilecek bir şoka kısa vadeli faiz oranlarının tepkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar uyarınca kısa vadeli faiz oranları istikrarlı bir enflasyon oranı ve üretim miktarını yakalayabilmek adına tek başına yeterli olmadığı belirlenmiştir. Kısa vadeli faiz oranlarının enflasyon oranlarında, üretim miktarında ve döviz kurunda yaşanabilecek şoklara istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif tepkiler verebilmesi için öncelikli olarak kamu kesiminin borç miktarının azaltılması ve kamu borcunun finansman şeklinin gözden geçirilmesi maliye politikası yürütücülerine bu çalışma kapsamında önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been discussed for a long time if the monetary policy depends on discretion or policy rules. Although it is accepted that monetary policy should be applied within the scope of a rule, consensus has not been reached about which monetary rule should be applied. However it is stated that clearance of applied rule and its understandability by economics agent are effective and supportive for the monetary policy. In this study, Taylor Rule, a recommendation of a monetary policy rule, which is clearance and understandability by economics agents is tested in terms of its validity. In this way, it is an estimated retrospective monetary policy reaction function for Turkey. Since Classic Taylor Rule does not contain exchange rate, this model is generated by adding exchange rate to the model. Generated reaction function is estimated by using monthly date between 2002:07 – 2013:11. Thus, the relationship between variables has been interpreted in this term. As a result of estimated reaction function, it is determined that the response of the short run interest rate to a shock - in production gap, inflation gap or exchange rate - that may occur is not statistically significant among specified terms. In accordance with the results obtained, short run interest rates are not enough to provide steady and stable inflation and growth rate. In order for short run interest rate to response statistically significant, primarily, the amount of debt of the public sector should be reduced. Additionally, it is proposed that funded practices of public debt should be revised to executors of the fiscal policy.