Nöropazarlama faaliyetleri kapsamında bilinçaltı reklamcılığın tüketici algısı üzerindeki etkisi: Konya ili örneği (Y kuşağı)
The impact of subconscious adverstising on consumer perception within the scope of neuromarketing activities: Example of Konya province (Generation Y)
  1. Tez No: 568802
  2. Yazar: BEYZA DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESEN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Bilinçaltı Reklamcılık, Tüketici Algısı, Marketing. Neuromarketing, subconscious advertising, consumer perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Hızla değişen ve gelişen rekabet koşullarında işletmeler faaliyetlerini başarıyla devam ettirebilmek ve varlıklarını koruyabilmek adına farklı arayışlar içerisine girmektedirler. Modern dünyaya ayak uydurmak isteyen işletmeler, mal ve hizmetlerin birbirine benzer özellikte ve çok sayıda olmasından dolayı tüketicilerde satın alma isteği uyandırabilmek adına farklı stratejilere yönelmektedirler. Bu stratejilerden birisi de bilinçaltı reklamcılıktır. Tüketiciye sade mesajlar verilerek tüketici üzerinde etki bırakmak günümüzde tek başına başarıyı getiren bir yöntem olmaktan uzaklaşmıştır. Bu nedenle, bilinçaltı reklamcılık yalnızca mal veya hizmetin tüketiciye duyurulması amacı ile sınırlı kalmayıp tüketicinin o mal veya hizmeti satın alması için dürtüler yaratmayı amaçlamaktadır. Bu aşamada nöropazarlama olgusu devreye girmekte ve bilinçaltı reklamcılık alanının çalıştığı soyut verilerin aksine, somut ve nicel verilerle hareket ederek, tüketicilerin duygularının temelinde yatan faktörleri irdeleyerek ve beyninde oluşan satın alma isteğinin sebeplerini araştırarak analiz etmektedir. Nöropazarlama ile ortaya çıkan tüketicilerin satın alma davranışlarının arkasında yatan sebepler, işletmelerin tüketici memnuniyet ve tatminini ön planda tutacak, mal veya hizmetin tercih edilme miktarını arttırarak, yüksek oranda getiri oluşmasına imkan verecektir. Çalışmada, nöropazarlama faaliyetleri kapsamında, bilinçaltı reklamcılığın tüketici algısı üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Ayrıca konu ile ilgili alan araştırması yapılarak çalışmanın uygulama kısmı, anket yöntemi sonucunda elde edilen verilerin analiz edilmesi ve sonuçların yorumlanmasıyla desteklenmiştir. Çalışmanın örnek evreni Konya ili merkezinde yaşayan ve Y kuşağını temsil eden bireyler olarak belirlenmiş olup 386 kişilik bir örneklem üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Bilinçaltı reklamcılık ve nöropazarlama konusu bu çalışmada farklı bir bakış açısı ile farklı bir örneklem üzerinde ele alınmıştır. Çalışma ile ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses go to different searchs in order to successfully resume their activities and save their presence because of the rapidly changing and developing competition conditions. Businesses requesting to keep up with the modern world are turning to different strategies in order to arouse the desire of consumers to buy aspiration because of the similarity and number of goods and services. One of these strategies is subconscious advertising.. To give simple messages to consumers and affect them is away from being a method of bringing succes. Therefore, the subconscious advertising is not limited to the announcement of the product or service to the consumer, but also aims to create impulses for the consumer to purchase the goods or services. At this stage,the phenomenon of neuromarketing comes into play and, in contrast to the abstract data in which the field of subconscious advertising works, acts with concrete and quantitative data, examines the main causes of consumers' emotions and analyzes the reasons for the buying desire formed in the brain. The reasons behind the purchasing behaviors of consumers arising from neuromarketing will increase the amount of products or services that give priority to consumer satisfaction and satisfaction of enterprises and will enable high rate of profit. In the research, within the scope of neuromarketing activities, the effect of subconscious advertising on consumer perception is measured. In addition, a field study is conducted and the application part of the study is supported by analyzing the data obtained as a result of the survey method and interpreting the results. Sample universe of the study is selected Konya province: generation Y and researched 386 subject. In this study, subliminal advertising and neuromarketing are discussed with a different perspective and a different sample. It is aimed to contribute to national and international literatüre.