Sevinç Çokum'un hikaye ve romanlarında insan
Human in the novels and the romans of Sevinch Chokum
- Tez No: 361784
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YETİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, İnsan, Cinsiyet, Milliyet, Din, Evlilik, Eğitim, Meslek, Sevich Chokum, Human, Gender, Nationality, Religion, Marriage, Education, Occupation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 780
Özet
Çalışmamızda, çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Sevinç Çokum'un hikâye ve romanlarındaki insan araştırılmaktadır. Yazarın eserlerinde canlandırılan çağdaş Türk insanının nasıl bir yapıya sahip olduğu söz konusu yapılır. Araştırmamızda insan; cinsiyet, milliyet, din, medenî hal, eğitim ve mesleğine göre gruplandırılarak incelenir. İnsanın, bu konumlar çerçevesinde hayata bakış açısı ve dünya ile ilişkisi belirtilir. Cinsiyet, milliyet, din, medenî hal, eğitim ve mesleğin, insanın özel, toplum ve iş hayatındaki yeri, rolü ve etkisi tespit edilir. Sevinç Çokum'un tarihi hikâye ve romanlarındaki insana kıyasla yazarın çağdaş Türkiye'yi anlatan eserlerinde insanın daha karmaşık bir kişiliğe sahip olduğu görülür. Onun, küreselleşme devri şartları altında geçmişe özlem ve geleceğe yönelik endişe duyduğu, gelenekler ve dinini sürdürmekle beraber Türkiye Cumhuriyeti ilkelerini koruduğu, milli, dini ve siyasi aidiyetine önem verdiği tespit edilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate human in stories and novels of Sevinç Çokum one of the important names in modern Turkish literature. The theme is conserned with the personality of modern Turkish people portraited in the novels and the romans of the writer. İn the research human is investigated according to gender, national, religious, marital, educational and occupational aspects. The place, the role and the impact of these aspects in his/her life are defined. Human's position on life, experiences in different spheres of private, social and business life are demontsrated. İt can be concluded that human in stories and novels of Sevinch Chokum has complicated personality. Under changing conditions of globalisation era he/her feels longing for the past and worries about the future. Modern Turkish people while saving traditions follow doctrines of the Republic of Turkey. They attach great importance to national, religious and political identity.