Türkmenistan'ın bağımsızlık döneminde kentsel yeniden yapılanma: Aşkabat örneği
Urban restructing during the period of the Turkmenistan's independence: Ashgabad sample
  1. Tez No: 361811
  2. Yazar: GELDİ HANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Yeniden Yapılanma, Merkezi Yönetim, Kalkınma, Planning, Urban Restructing, Central Administration, Development
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Türkmenistan'ın Bağımsızlık Döneminde Kentsel Yeniden Yapılanma: Aşkabat Örneği”konulu araştırmanın temel amacı, Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandığı ilk gününden günümüze kadar, başkent Aşkabat'ın kent bazında geçirdiği evreleri, yeniden yapılanma sürecini tespit etmektir. Araştırma, bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından günümüze (2014) kadarki 23 yıllık sürüveni dönemin yöneticileri bazında ele alacaktır. Aşkabat kentindeki bu hızlı kentleşmenin nedenleri ortaya konulmaya çalışılarak olumlu, olumsuz etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Niyazov'la başlayan ve Berdimuhamedov'la devam eden reformlar ele alınmaktadır. Literatür taramasına dayalı olarak yazılan bu çalışmada Aşkabat'ın bağımsızlığını aldığı günden günümüze kadar olan döneminde kentsel yeniden yapılanmasına odaklanılmaktadır. Türkmenistan'ın bağımsızlığını nasıl kazandığını, bağımsızlık sonrası nasıl bir politika izlendiğini, başkent Aşkabat'ın yeniden yapılanma sürecinde ne tür faktörlerin etki ettiği soruları üzerinden bir tartışma yürütülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research named“Urban restructing during the period of the Turkmenistan's Independence: Ashgabad sample”is to ascertain the restructing period and encountering phases on city basis of the capital Aşkabat from the first day of gaining independence of Turkmenistan until today. The research approaches 23 years process, from gaining independce until today (2014), on basis of managers of that period. It has been studied to identify positive and negative effects of rapid urbanization by trying to find out real reasons of it. In our study, reforms starting with Niyazov and continuining with Berdimuhammaedov are being considered. In this paper, which is written depending on reviewing of literature, it is focused on urban restoration of Aşkabat between the period from the day of gaining independence and today. It is discussed on the questions how Turkmenistan gained its independence, what kind of policy is being followed and what factors were effective during the process of restructuring of the capital Aşkabat.