Siyasal pazarlama yaklaşımı ile seçim öncesi ve sonrası seçmen davranışının incelenmesi
An analysis of pre and post election voter behavior with political marketing approach
  1. Tez No: 361810
  2. Yazar: İRFAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEKERKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, seçmen davranışı, panel tekniği, oy verme niyeti, Political marketing, voter behavior, consumer panel method, voting intention
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 625
Özet
Pazarlamanın kapsamının genişlemesiyle, siyasal dünya pazarlama perspektifiyle ele alınabilir hale gelmiştir. Bu sayedeyse seçmen davranışı, seçmen odaklı, uzun vadelilik ve süreklilik esaslarına dayalı bir şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışmada, seçim öncesi ve sonrasında seçmenlerin oy verme niyetlerine dolaylı ve doğrudan etki edebilecek unsurlar belirlenmiştir. Bu değişken/boyutlar; doğrudan etkiye sahip Newman(bilişsel) Modeli ile dolaylı olarak etki eden seçmen geçmişi ve ilgilenimi ile bilgi kaynaklarıdır. Çalışma kapsamında, bir önceki genel seçimde ülke seçim barajını geçen üç siyasal partiden birisini tercih eden, bu tercihini tekrarlama niyetine sahip ve en az 22 yaşında olan seçmenlerden panel tekniği ile veri toplanmıştır. Tez çalışması, 2011 Genel Seçimleri öncesi ve sonrasında 1200 seçmenden oluşan bir örneklem büyüklüğü ile yüzyüze anket yönteminden yararlanılarak, İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, önerilen modelin üç farklı örneklem ve iki farklı zamanda kullanılabilir olduğu ve oy verme niyetine doğrudan-dolaylı etki eden unsurların seçim öncesi ve sonrasında farklılaştığı bulunmuştur. Seçmen geçmişinin etkisinin ise anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As with the expansion of the scope of marketing, politics has also become a subject to marketing. Thus, voter behavior may be analyzed from a voter- oriented point which is based on long-term and sustainable principles. In this study, the direct and indirect factors that are thought to be effective on voter behavior both at the pre and post election periods are determined. These variables/factors are Newman (cognitive) model as with a direct effect and voter history, voter involvement level and information source with indirect effects. As part of this study, data was collected with panel technique from a sample constituting of voters who were at least 22 years old and have voted for one of the three political parties that could have exceeded the election threshold at the former general political elections and carrying a re-voting intention in that same political party. This dissertation study was conducted in Istanbul by using face to face survey method and with a sample size of 1200 voters both before and after the elections. The results of the study reveal that, the research model has functioned on three different samples at two different periods. Furthermore, the results show that the factors that have direct and indirect effect on the voters' intentions show differences during the pre and post periods of elections. Lastly, voter history did not show any significant effects on the voter behavior.