Kayıtdışı ekonomi bakımından Türk Vergi Sisteminin analizi
The informal economy in terms of analysis of the Turkish Tax System
- Tez No: 361812
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kayıtdışı Ekonomi, Türk Vergi Sistemi, Vergi Oranı, Vergi Yükü, Vergi Reformu, Vergi Tabanı, Informal Economy, Turkish Tax System, Tax Rate, Tax Burden, Tax Reform, Tax Base
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Kanuni belgelerle belgelendirilemeyen, yetkili kamu organlarınca normal kurallar içinde kontrol edilemeyen ve milli gelir hesaplamalarında dikkate alınmayan ekonomik işlem ve faaliyetlerin tümü şeklinde ifade edilebilen ve günümüz ekonomilerinin önemli sorunlarından birisi olan kayıtdışı ekonomi, nedenleri, sonuçları ve işleyişi bakımından karmaşık bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile ilk olarak kayıtdışı ekonominin tanımı, unsurları, özellikleri, ortaya çıkış nedenleri, kayıtdışı ekonomiyi tahmin yöntemleri ve kayıtdışı ekonominin olumlu ve olumsuz etkileri genel olarak açıklanmıştır. Daha sonra Türkiye'de kayıtdışı ekonominin oluşma nedenleri, son olarak da, kayıtdışı ekonomi bakımından Türk vergi sistemi ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kayıtdışı ekonomiye yönelik çözüm önerileri ele alınırken konunun mali, ekonomik, yapısal, siyasal, sosyal ve psikolojik boyutlarının bir bütün olarak dikkate alınması gerekir. Kayıtdışı ekonomiyi kavramak ve kayıt altına almak için ülkenin genel ekonomik yapısındaki sorunlara ilişkin öneriler ile Türk vergi sistemine ilişkin öneriler birlikte ele alınmalıdır. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede önemli olan, izlenecek politikada kararlılık ve istikrardır. Kayıtdışı ile mücadelede izlenecek politika, toplumun tüm kesimleri ile mutabakat içinde belirlenmeli ve belirlenen bu politika bir devlet politikası olarak uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The informal economy, which may be described as entire economic transactions and activities which may not be certified through legal documents and audited by competent public authorities within standart rules and taken into account in national income calculations , is one of the most significant problems of today's economy. And it comes out as a complicated concept in terms of its grounds, consequences and functioning. This study initially provides the description of informal economy as well as its elements, characteristics, reasons of existence , forecasting methods of informal economy and positive and negative aspects of informal economy. Subsequently, the reasons of existence of informal economy in Turkey and finally Turkish tax system are handled in a detailed way as far as informal economy is concerned. When dealing with the solution suggestions ,it is necessary that the issue is handled entirely by studying the financial, economical, structural, political, social and psychological aspects thereof. In order to understand the informal economy and make it formal , the suggestions regarding the problems in macroeconomic structure of the country and suggestions for Turkish tax system should be studied together. What matters when fighting against informal economy is the determination and stability in the policy to be followed. The policy to follow should be fixed with the consent of all levels of the society and it should be applied as a state policy.