Kant felsefesinde özgürlüğün yeri
The place of freedom in Kant's philosophy
  1. Tez No: 361814
  2. Yazar: ASLI ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR EKREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, Özgürlük, Epistemoloji, Etik, Estetik, Kant, Freedom, Epistemology, Ethics, Aesthetics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Özgürlük kavramı felsefe tarihi boyunca, hemen hemen hiçbir filozofun kendisine kayıtsız kalamadığı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kant da özgürlük kavramını, eleştirel felsefesinin temel problemlerinden biri olarak görmüştür. Çalışmamızda Kant'ın üç başlıca Eleştirisi olan Saf Aklın Eleştirisi, Pratik Aklın Eleştirisi ve Yargı Yetisinin Eleştirisi'nde farklı görünüşleriyle karşılaştığımız özgürlük kavramının, bu Eleştiri'lere bağlı kalarak epistemolojik, etik ve estetik boyutlarını açıklama ve Kant felsefesindeki yerini gösterme amacındayız.
Özet (Çeviri)
The concept of freedom, throughout the history of philosophy, appears as a concept that almost none of the philosophers could be indiffererent to it. Kant as well counted the concept of freedom as the fundamental problem in his critical philosophy. In this work, i aim to define epistemological, ethical, and aesthetic dimensions of the concept of freedom in accordance with Kant's three main Critiques; The Critique of Pure Reason, The Critique of Practical Reason and The Critique of Power of Judgement, and to illustrate the role of the concept of freedom in Kant's philosophy.