Kant'ın özgürlük anlayışı
Kant's understanding of freedom
  1. Tez No: 596058
  2. Yazar: KÜBRA AYDIN TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Nedensellik, Ahlâk, Özerklik, Kant, Freedom, Causality, Morality, Autonomy, Kant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kant'ın felsefesinde önemli bir konuma sahip olan özgürlük, insanın varlık amacının belirlenmesi açısından gerekli görülür. Bu bakımdan özgürlüğün temellendirilmesi insanın, hem duyular âlemine hem de düşünülür âleme ait bir varlık olduğu kabulünden yola çıkılarak gerçekleştirilmektedir. Doğanın nedensel düzeni içerisinde kendini belirlenmişlikten kurtarmaya çalışan akıl, özgür irade ile özerkliğini ilân edip, oluşturduğu ahlâk yasalarıyla evrensel bir düzen tesis etmeye çalışır. Bu çalışmada öncelikli olarak özgürlük kavramının bir tahlili yapılmış ve ardından özgürlük türleri incelenmiştir. İkinci adım olarak nedensellik ve özgürlük kavramları incelenip, Kant'ın düşüncelerinde özgürlüğün yeri ve önemi tespit edilmiş ve özgürlüğün ahlâk ile ilişkisi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Freedom, which has an important position in Kant's philosophy, is considered necessary to determine the purpose of man's existence. In this respect, the foundation of freedom is based on the acceptance that man is an entity belonging to both the realm of the senses and the realm of thought. The mind, which tries to free itself from determination within the causal order of nature, tries to establish a universal order with its moral laws by proclaiming its autonomy with free will. In this study, firstly analysis of the concept of freedom was made and then the types of freedom were examined. As the second step, the concepts of causality and freedom were examined, the place and importance of freedom was determined in Kant's ideas and the relationship of freedom with morality was emphasized.