Geleneksel el sanatları ve İstanbul'da beş yıldızlı otellerdeki uygulamalar
Traditional handcrafts and implementations in the five star hotels in İstanbul
  1. Tez No: 361827
  2. Yazar: CENGİZHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Turizm, Crafts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk el sanatları, BeĢ yıldızlı otellerdeki el sanatı uygulamaları, Traditional Turkish handcrafts, implementations of handcrafts in five star hotels
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Endüstrileşme ve teknolojinin hızlı gelişimi, bir zamanlar insanoğluna hayatı kolaylaştırmak için yardımcı olan geleneksel Türk el sanatlarının, sanatkârları ile birlikte unutulmasına yol açmıştır. Tarihimizin bir parçası olan bu el sanatlarının son yıllardaki durumu, bize Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözünü hatırlatmaktadır:“Tarihini Unutan Bir Millet Yok Olmaya Mahkûmdur.”Kültür mirası el sanatlarımızın hızlı bir şekilde günümüz hayatından çıkıyor olmasına rağmen, özellikle Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde 70'i aşkın geleneksel Türk el sanatı, çeşitli sanatkâr, kurum ve kuruluşların çabaları ile yaşatılmakta ve yeni nesillere aktarılmaktadır. Bu araştırmanın amacı da tarihi değerlerimizi yaşatma ve yeni nesillere aktarma çabasında olan tüm bu gönül elçilerine destek olmak ve yatırımcılara ilham vermektir. Araştırmamız kapsamında, geleneksel Türk el sanatlarının tarihten günümüze gelen süreci anlatılmış, bu sanatların çeşitleri, kullanım alanları, kullanım amaçları araştırılmıştır. Özellikle araştırmamızın son bölümünde de İstanbul'daki beş yıldızlı otellerde bulunan geleneksel Türk el sanatı uygulamalarının resimleri paylaşılmış ve örnek uygulamalar için yenilikçi fikirler verilmiştir. Böylece bu el sanatlarının modern mimari ile birleştiğinde ortaya çıkan gizli güzelliği gözler önüne serilmiş ve ülkemize gelen turistlerin ülkemizi ziyaretlerindeki başlıca etkenlerden biri olan el sanatlarımızın, sanatkârlarının desteklemesi ve yeniden yetişmesi için can suyunun turizm olabileceği kuvvetli bir şekilde vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialization and fast development of technology caused traditional Turkish handcrafts which once helped to make life easier for mankind being forgotten along with craftsmen. The recent situation of these handcrafts which are parts of our history reminds us the following saying of Mustafa Kemal Atatürk:“A nation who forgets its history is doomed to extinction”. Although our cultural heritage handcrafts quickly disappear from today's life, especially in various regions of Anatolia in over 70 traditional Turkish handcrafts has been kept alive among various craftsmen, institutions and efforts of organizations are also introducing these works to next generation. The aim of this study is to support all volunteers who struggle for surviving and transferring the values of our history to new generation and inspiring the tourism investor. As part of our research, the process of traditional Turkish handcrafts from past to present has been described and types of these arts, usage areas and purposes were investigated. Especially in the last part of our research, photos of the traditional Turkish handcrafts implementations in five-star hotels in Istanbul have been shared and innovative ideas to sample applications are given. Thus the hidden beauty, which combines modern architecture and these handcrafts, has been unrolled keeping in mind that one of the major factors for tourists to visit our country is handcrafts. Therefore it is emphasized that tourism can be the vital life line support for sponsoring our craftsmen and handcrafts, educating new craftsmen and protecting our cultural heritage.