Makedonya'dan Türkiye'ye beyin göçü
- Tez No: 361826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Makedonya, Türkiye, Beyin Göçü, Bilim Adamı, Eğitim, Macedonia, Turkey, Brain Drain, Scientist, Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Beyin göçünün çok yönlü ve oldukça karmaşık bir konu olduğu bilinmektedir. Birçok bilim adamı ve araştırmacı tarafından farklı tanımlar ortaya konulmuştur. Fakat genel anlamıyla beyin göçü iyi eğitim görmüş yetenekli kişilerin kendi ülkelerinden daha gelişmiş bir ülkeye gidip oradaki işgücüne katılmasıdır. Diğer anlamıyla beyin göçü eğitim-öğretimi için başka ülkeye gitmiş bir kişinin gittiği ülkede kalmaya devam etmesi ve çalışmaya başlamasıdır. Tarihten bugüne kadar küreselleşen dünya ile birlikte önemi de artan beyin göçü II. Dünya savaşından sonra hızlanmış ve 1960'larda tartışılmaya başlanmıştır. Yüksek gelir düzeyleri, iş yeri güvenliği, mesleki gelişme fırsatlarının sunulması, bilim ve teknoloji imkânlarının daha fazla olması beyin göçünün oluşmasındaki en büyük etkenlerdir. Bir ülkenin gelişmesi işgücü piyasasının talebine cevap verecek niteliklerde işgücüne sahip olmasına bağlanmaktadır. Gelişmiş ülkeler ihtiyaç duyduğu bu insan gücünü başka ülkelerden temin edebilmek için çeşitli politikalar geliştirmiş ve kalkınmalarını bu şekilde sağlamışlardır. Fakat göç veren ülkeler, kaybedilen bu yüksek nitelikli işgücünden derinden etkilenmekte ve kalkınmaları daha zor bir hal almaktadır.
Özet (Çeviri)
Brain drain is known to be a multi-purpose and a quite complex issue. Therefore a lot of scientists and researchers have come up with different definitions. However, the most common conception of it as we know is the migration of talented and well educated people from their own country to a more developed country. In other words we can say that Brain Drain is the process of migration to another country mostly for educational purposes then following with residency and working career. Brain Drain, gaining importance as an outcome of the everyday globalizing world, started to be reviewed and discussed after the World War II, specifically 1960. One of the most primary reasons causing the Brain Drain could be listed as follows: high-income, workplace safety, professional development opportunities and also science – technology facilities. The development of a country is proportionally related to a manpower qualified enough to fulfill the labor market demands. Developed countries, in order to recover, have worked up on different strategies and policies in order to procure the necessary manpower from other countries. Such countries which have faced migrations of this kind, especially developing countries because of the high quality manpower loss have been negatively affected which has made the recovery process even more difficult.