Newton fiziği ve görelilik fiziğinde, zaman ve mekan kavramlarının, Reichenbach'ın epistemolojisi çerçevesinde yorumlanması
The interpretation of the concepts of space and time in Newtonian and relativistic physics in the framework of Reichenbach's epistemology
  1. Tez No: 361836
  2. Yazar: SEMRA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK URAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay ve Zaman, Reichenbach'ın Epistemolojisi, Mutlak Uzay ve Mutlak Zaman, Koordine Edici Tanımlar, Görelilik Teorisinde Uzay-Zaman, Space and Time, Reichenbach's Epistemology, Absolute Space and Absolute Time, The Coordinative Definitions, Space-Time in the Theory of Relativity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Uzay ve zaman kavramları, Antik Çağdan günümüze kadar fiziğin ve felsefenin önemli problem alanlarından biri olmuştur. Bu tez çalışmasındaki amacımız, Newton fiziğinde ve Einstein'ın görelilik fiziğinde uzay ve zaman kavramlarının Reichenbach tarafından yorumlanışını analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızda öncelikle Newton fiziğinde uzay ve zaman kavramları araştırılmış sonra da aynı araştırma Einstein'ın görelilik teorisinde yapılmıştır. Bu araştırmalar ışığında, uzay ve zaman kavramlarının Reichenbach'ın epistemolojisi üzerinden değerlendirilmesi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of space and time in physics and philosophy have been one of the major problem areas from the Ancient times until today. In this thesis we analyzed Reichenbach's interpretation of the concepts of space and time in Newtonian physics and in Einstein's Theory of Relativity. For our purpose, we firstly investigated the concepts of space and time in Newtonian physics,and then we did the same investigation in Einstein's Theory of Relativity. In the light of this research, we tried to give the evaluation of the concepts of space and time in terms of Reichenbach's epistemology.