Televizyon ana haber bültenlerinde korku kültürünün inşası
The construction of fear culture on television main news bulletin
  1. Tez No: 361855
  2. Yazar: ASLI YURDİGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Korku Kültürü, Haber, Televizyon Haberciliği
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Tez çalışması, televizyon ana haber bültenleri aracılığıyla toplumda korku kültürünün inşa edildiği savından yola çıkmıştır. Bu amaçla, televizyon ana haber bültenleri üzerinden topluma sunulan haber konularını, bu konuların gerçeklik ile kurulan ilişkisini, gerçekliğin haberlerde manipüle ediliş biçimini, olay ve olgulara ilişkin olumsuzlukların yüceltilmesini; görüntü, ses, özel efekt gibi teknikler ile tekrar, abartı, kategorize etme gibi haber anlatı unsularının korku kültürü oluşturma sürecindeki kullanımını incelemiştir. Araştırmanın kavramsal çerçevesini, korku ve korku kültürü kavramları oluşturmuştur. Bu kavramların literatürdeki yeri, sınıflandırılması, yakın ilişkili olduğu diğer kavramlar ve korku kültürünün ortaya çıkmasındaki temel kaynaklar açıklanmıştır. Bu kaynaklardan biri olan televizyon ana haber bültenlerine odaklanılarak, haberlerin korku kültürünü nasıl ve ne derecede inşa ettiği gerçeği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu süreçte, niceliksel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemine başvurulmuş; rastlantısal olmayan örneklem türlerinden biri olan amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen TRT 1, Kanal D ve NTV ana haber bültenleri örneklem olarak alınmıştır. Araştırma sonunda, televizyon ana haber bültenlerinin korku kültürünü inşa ettiği temel alanlar, beslendiği kaynaklar, kullandığı söylemler, başvurduğu yol ve yöntemler niteliksel ve niceliksel olarak belirlenerek ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Thesis study is set out with the theorem that fears culture is constructed through main news bulletin. For this reason, news topic presented to society via main news bulletins, their relationship to reality, how the reality is manipulated on the news, the exaltation of negativity related to event and fact, the use of news narrative style like repetition, exaggeration and categorization with the techniques of image, sound and special effects on the process of creating fear culture were examined. The conceptual framework of the study is made up of fear, fear culture and news concepts. The place of concepts in the literature, their classifications, and other concepts closely related to them and other resources in the emergence of fear culture were discussed. By focusing on main news bulletins that is one of these resources, it was tried to be determined how and to what extent main news has constructed fear culture. In this process, it was applied content analysis method; TRT 1, Kanal D and NTV main news bulletins determined by purposive sampling method that is one of the types of non-random sample were taken as a sample. At the end of this study, basic areas that main news bulletins build fear culture, the resources they feed, discourses they use and ways and methods they apply were introduced as qualitative and quantitative. Key word: Fear, Fear Culture , News, Television News