Kamu sağlık kurumlarında insan kaynakları temini ve seçiminde karşılaşılan sorunlar ve bir uygulama
Problems and sample application of human resources procurement and selection in public health institutes
- Tez No: 361856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA AYDINLI KULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastaneler, İnsan Kaynakları, Kamu Sağlık Kurumları, Kamu Personeli, Sağlık Hizmetleri, Seçim, Temin, Hospitals, Human Resources, Public Health Institutes, Civil Servants, Healthcare Services, Selection, Procurement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Son yıllarda teknolojide meydana gelen hızlı gelişmeler diğer işletmelerde insan kaynakları istihdamını bir ölçüde azaltmış olsa da bu sağlık işletmelerinde mümkün olamamaktadır. Bunun en önemli nedenleri; sağlık hizmetlerinin insanın insana sunduğu ikame edilemeyen, emek yoğun teknoloji kullanılarak üretilen hizmet olmasıdır. Bu nedenle sağlık işletmelerinde, sağlık hizmetlerinin temel belirleyicisi insan gücüdür. Sağlık işletmeleri bu nedenlere bağlı olarak; yeterli nicelik ve nitelikte insan gücü istihdam ederek istenilen düzeyde sağlık hizmetlerinin sunulmasını sağlayabilirler. Ancak sağlık işletmeleri için bu kadar önemli olan insan kaynakları, özellikle kamu sağlık kurumlarında kolayca temin edilememektedir. Kamu sağlık kurumlarının çok çeşitli istihdam şekillerinden personel çalıştırarak sağlık hizmetinin topluma sunulmasını sağlamaya çalışması da ayrı bir sıkıntıya neden olmaktadır. İşte kamu sağlık kurumlarının içinde bulunduğu bu durumda, insan kaynaklarının temini ve seçiminde mevcut durumda yaşananların ortaya çıkartılması önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı; kamu sağlık kurumlarından olan kamu hastanelerinde istihdam edilecek insan kaynaklarının temini ve seçimi sürecinde karşılaşılan sorunları ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın birinci bölümünde; sağlık hizmetlerinin sunumu, hastanelerin yönetimi ve organizasyonu, ikinci bölümünde; kamu kurumlarında insan kaynaklarının temin ve seçim süreci incelenmiştir. Üçüncü bölümünde ise İstanbul'da bulunan bir kamu hastanesinde; insan kaynaklarının temini ve seçiminde karşılaşılan sorunların, yaşanan güçlüklerin ortaya çıkarılması ve bu konularla ilgili çözüm önerilerinin betimsel analizle elde edilen bulgularla tespit edilmesi için gerçekleştirilen odak grup görüşmesi çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Latest technological improvements helped many corporations reduce the headcount of human resources however this is not possible for health institutes. Several important reasons behind this are the facts that healthcare services provided by a person to another cannot be replaced and it requires both advanced technology and labour. For that reason, manpower is a key factor in healthcare services. Based on this fact, healthcare institutes employ qualified manpower at sufficient quantity to help them provide healthcare services at a certain level. However, public health institutes are not able to easily procure human resources, which is vital for the industry. Another reason causing problems is the fact that public health institues try to employ personnel with various professions. Considering this situation, it is obligatory for professionals to diagnose these problems in procurement and selection of human resources in public health institutes and the purpase of this research is to diagnose them. In this context, first part of the research examines; presentation of healthcare services, management and organization of hospitals. Second part of the research examines; procurement and selection procedures of human resources in public health institutes. And the third part of the research includes an application in a public health institute located in Istanbul; to diagnose the problems in procurement and selection of human resources and to provide solutions to those problems by conducting group meetings based on evidence found using descriptive analysis.