Suriye'den Türkiye'ye göç ve Suriyelilerin enformel istihdamı (Mardin örneği)
Migration from Syria to Turkey and informal employment of Syrians (Example of Mardin)
- Tez No: 361899
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK CİNDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye, göç, enformel istihdam, Mardin, Syria, migration, informal employment, Mardin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Göç hareketleri günümüz toplumlarının temel bir parçasıdır. Türkiye, yakın geçmişinde, Balkanlar, Ortadoğu ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşanan savaşlar, ekonomik bunalımlar vb. gibi nedenlerle göç hareketlerine hedef olmuştur. En son olarak Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş dolayısıyla bir milyon civarında Suriyeli Türkiye'ye göç etmiş, göçmenler Türkiye'nin farklı kentlerinde, işgücü piyasalarında farklı sektörlerde yer edinmişlerdir. Tahminen Suriyelilerin 50-90.000'i Mardin'de yaşamaktadır. Bu çalışma ile Suriye'den Türkiye'ye yaşanan göç hareketlerinin etkisi ile oluşan enformel işgücü ilişkilerinin varlığı Mardin ili örneğinde ele alınmaktadır. Suriyelilerin Mardin'deki enformel iş piyasalarına eklemlenme süreçlerinin ve şekillerinin izlerini sürmektedir. Mardin Şenyurt geçici sınır kapısında gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçlarına göre, Suriyelilerin Mardin ilindeki enformel ekonomik faaliyetlere eklemlenmeleri görece kolay olmuştur. Bu nedenler temel olarak şu başlıklarda toplanabilir; (1) Suriyelilerin Türkiye'deki konumlarına ilişkin hukuki çerçeve boşlukları, (2) Mardin ekonomisinin enformel yapısı ve (3) Mardin'deki kültürel (dil ve din birlikteliği) ve sosyal ağlar (akrabalık ilişkileri).
Özet (Çeviri)
Migratory movements are essential parts of the modern societies. Turkey also experienced massive migratory moves from Balkans, Middle East and former Soviet Union countries. The recent Syrian Civil War, erupted in 2011 caused around one million of Syrians people move from Syria to Turkey. The estimate of 50-90.000 Syrians are living and working in Mardin. This study is focusing on the Syrians economic activities while they are living in Mardin. The focus of the research is to understand the ways in which Syrians are integrated into the informal Mardin economy. This research is primarily based on the questionnairre that has been conducted at the Mardin Şenyurt temporary gate which permits only the Syrians to leave Turkey but not enter. The findings suggests that Syrias has been entegrated to the informal economy of Mardin through the following mechanisms; (1) rules and regulations regarding the status of Syrian“visitors”are extremely vague while allowing them to enter Turkey do not provide necessary legal permission to work (2) the informal economy in Turkey in general and in Mardin in particular absorbs this influx of labor excess easily. (3) The cultural (religious and language similarities) and social ties (family and kin relations with the people in Turkey) makes Syrias to find work easily.