Suriyeli göçmenlerin uyumu ve gelecek beklentileri: Mardin örneği
Adaptation and future expectations of the Syrian immigrants: A case study of Mardin
  1. Tez No: 361905
  2. Yazar: HIDIR APAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye'ye göç, Suriyeli göçü, Suriye, Mardin, Migration, Migration to Turkey, Syrian Migration, Syria, Mardin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Suriyeli Göçmenlerin Uyumu ve Gelecek Beklentileri: Mardin Örneği”adlı çalışmada; kuramsal anlamda göçün nedenleri, göçün sonuçları, göç türleri ve göç teorileri incelenmiştir. Bunun yanında göçmenlerin uyumu ve gelecek beklentileri ile 2011 yılından itibaren gerçekleşen Suriyeli göçü arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Bu ilişkiden hareketle Suriyeli göçmenlerin uyum durumları, gelecek beklentileri, sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri anlaşılmaya ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemi kullanılarak Mardin ilinde yapılan uygulamalı bir alan araştırmasıdır. Alan araştırması Ağustos 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamasında 132 kişilik bir örneklem grubuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; araştırma grubunun büyük çoğunluğunun evli olduğu, yarısına yakınının hiçbir gelirinin olmadığı, tamamına yakınının Müslüman ve Sünni olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların göç etmesine neden olan faktörlerin başında can güvenliği endişesi ve ekonomik sıkıntılar gelmektedir. Türkiye'yi göç ülkesi olarak seçmelerindeki en önemli faktörler ise, Türkiye'yi 'güvenli' bulmaları ve yaşadıkları yere coğrafi açıdan yakın olmasıdır. Bunun yanında araştırmaya katılan Suriyeli göçmenlerin Mardin'e uyum sağlamada zorluk yaşamadıkları ve uyumun kolaylaştırılmasını sağlayan birçok faktörün öne çıktığı söylenebilir. Araştırmaya katılan Suriyeli göçmenlerin beklentilerinin tam olarak karşılanmadığı ve hala beklenti içinde oldukları, Suriye'deki savaşın geleceğine dair belirsizliğin korunduğu ve birçok göçmen için kendi öz vatanlarının vazgeçilmez olduğu söylenebilir. Ayrıca Suriyeli göçmenlerin geleceğe umutla bakma ve gelecekte iyi fırsatlar yakalayacakları sonuçlarına bakılarak gelecek beklentilerinin yüksek ve olumlu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the study“Adaptation and Future Expectations of the Syrian Immigrants: A Case Study of Mardin”, the causes and results of migration, types of migration and migration theories are examined in theoretical terms. In the meantime, the author tries to build a connection between the adaptation and future expectations of the immigrants and the Syrian migration that has been occurring since 2011. Starting from this connection; the adaptation conditions, future expectations, socio-demographic and socio-economic qualities of the Syrian immigrants are tried to be understood and analyzed within the scope of the study. The study is an applied field study conducted in Mardin province with quantitative research method. The field study was performed between the dates of August, 2013 and January, 2014. A sample group of 132 subjects was reached for the application of the questionnaire. The findings of the study revealed that; most of the subjects are married; nearly half of them do not have any sort of income and almost all of them are Muslim and Sunni. The primary cause of the participants' leaving their country has been found to be the concern for their safety of life and economic problems. The most significant reasons for their choice of Turkey as the country to migrate are that they find Turkey“safe”and that it is geographically close to the places they live. Besides this, it can be concluded that the Syrian immigrants who participated in the study did not have difficulty in adapting to Mardin and that there emerged a number of factors that enabled the adaptation process. It can also be pointed that the expectations of the Syrian immigrants who participated in the study are not fully fulfilled and that they are still in expectation; there is still an uncertainty about the future of the war in Syria and that for most of the immigrants, their homeland is indispensable. Moreover, it can be said that the future expectations of the Syrian immigrants are high and positive, depending on the results showing that they are hopeful for their future and they believe they will get good opportunities in the future.