Suriyeli sığınmacıların uyumu ve gelecek beklentileri: Kırşehir örneği
Adaptation and future expectations of The Syrian refugees: A case study of Kırşehir
- Tez No: 607570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE SERAP TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Public Administration, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Sığınmacı, Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Sorunlar, Gelecek Beklentileri, Migration, Syria, Refugee, Socio-Cultural and Economic Problems, Future Expectations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Göç, tarihsel süreci çok eskilere dayanan bir olgu olup göçün siyasi, kültürel, ekonomik, iç/dış savaşlar gibi nedenler başta olmak üzere birçok nedeni bulunmaktadır. Nitekim Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle bugün milyonlarca Suriyeli, ülkelerini terk ederek başka ülkelere yerleşmek zorunda kalmıştır. Göç etmek durumunda kalan Suriyelilere yardım elini uzatan ülkelerin başında ise Türkiye gelmektedir. Ancak göç olgusu, hem göç eden hem de göç edilen bölgedeki halk için bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Yapılan bu çalışmada, Suriye'de çıkan iç savaş nedeniyle Kırşehir iline yerleşen sığınmacıların yaşadıkları sorunlar ve gelecek beklentileri ele alınmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Kırşehir ilindeki 107 erkek ve 90 kadın olmak üzere 197 Suriyeli sığınmacı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak tam yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Suriyelilerin kendi kültürleriyle Türk kültürünün benzerlik göstermesi nedeniyle Türkiye'de çok fazla sosyal ve kültürel bir sorun bir yaşamadıkları, istihdam ve ekonomi konularında bazı sorunlar yaşadıkları ancak gelecek konusunda umutlu oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomen whose historical process is very old and has many reasons such as political, cultural, economic and internal/external. As a matter of fact, because of the civil war in Syria, millions of Syrians have been forced to leave their country and settle in other countries. At the beginning of the rest of the country extended a helping hand to the Syrians come to immigrate Turkey. However, the phenomenon of the immigration brings with it a number of cultural and economic problems for both immigrants and the immigrants in the region. In this study, because of the civil war in Syria, the problems of Syrian refugees who settled in Kırşehir province in urban areas have been tried to be addressed. The study group consisted of 197 Syrian refugees, 107 male and 90 female in Kırşehir. In the study, structured interwiew form was used as a data collection tool and descriptive analysis apprach was used for data analysis. Study results show the Syrian in Turkey because of the similarity of their culture with Turkish culture very few a problem, because they are a living cultural communication, it was determined that having some problems in employment and economy but they are hopeful about the future.