Small towns reshaping their urban planning policies joining in the Cittaslow international network: The case of Seferihisar in Turkey
Küçük kentler Cittaslow uluslararası ağına katılmakla kentsel planlama politikalarını yeniden şekillendiriyorlar:Türkiye'den Seferihisar örneği
  1. Tez No: 321063
  2. Yazar: SONGÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELA BABALIK SUTCLİFFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş Hareketi, Cittaslow, Seferihisar, kentsel planlama politikası, Slow Movement, Cittaslow, Seferihisar, urban planning policy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dünya hız kavramıyla Sanayi Devrimiyle birlikte tanışmıştır. Hız yalnızca ekonomik hayatı şekillendirmekle kalmamış, kentleri şekillendiren sosyal, kültürel ve çevresel dinamikler üzerinde de etkili olmuştur. Küresel dünyanın hızlı kentlerinde ikamet edenlerle yerleşim yeri arasındaki ilişki bozulmakta, kültürel değerler ve fiziki çevreler benzeşmekte, özgünlükleri yok olma tehditi altında bulunmaktadır. Yavaş Hareketi, 1989 yılında Yavaş Yemek'le, hızlı dünyaya ve onun dayattığı değerlere karşı bir reaksiyon olarak ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Yavaş Şehir (Cittaslow) Hareketi'ne ilham olmuştur.Bu tez çalışması, Cittaslow olmak kentsel planlama politikaları ve projelerini nasıl yeniden şekillendirir sorusunu Seferihisar'ın geçmiş, bugünkü ve gelecekteki kentsel politika, proje ve çalışmalarını karşılaştırmalı analiz ederek yanıtlamak amacıyla Yavaş ŞehirHareketini, organizasyon yapısı ve temel dokümanlarını, Cittaslow olma gerekliliklerini analiz etmektedir. Adaylık sürecinden itibaren, Seferihisar'da çevre, kentsel kalite ve altyapı alanlarında birçok proje ve çalışmalar üniversiteler, ilgili meslek grupları ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde tamamlanmış ya da yürütülmektedir. Belediyenin planlama yaklaşımında ilçenin sakinliğini ve yerel değerlerini korumaya yönelik değişimler olmuştur. Seferihisar'ın fiziksel çevresinde ve zihniyetinde meydana gelen bu değişikliklere işaret edilmiş, kalıcılıkları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Cittaslow adını korumak için Seferihisar'ın yapabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, the world was acquainted with the concept of speed. `Speed? has not only reshaped the economic life but also the social, cultural and environmental dynamics of cities have been determined by the concept of speed. In the fast cities of the global world, the relation between place and dwellers is disrupted, cultural values and physical environment are homogenised, and their authenticity are under the risk of being lost. Slow Movement emerged as a reaction of the fast world and its values in 1989 under the name of Slow Food Movement. It also inspired with Slow City Movement.This thesis introduces the Slow City (Cittaslow) Movement, its organisational structure and basic documents and the requirements of becoming a slow city in order to analyse how becoming a Cittaslow reshapes urban planning policies and projects via doing comparative analysis of the past, present and future urban policies and projects of Seferihisar. Since the candidacy process, in Seferihisar, manyprojects and works in the fields of environment, urban quality and infrastructure were completed or have been undertaken in collaboration with the universities, relevant occupational groups and public institutions. The planning approach of the Municipality has been distinguishably changed in the way of preserving its tranquillity and local peculiarities. These changes in the manner of the physical environment of Seferihisar and mentality of the staff and dwellers have been evaluated within the scope of their permanency. Finally, some recommendations were made for Seferihisar to sustain the name Cittaslow.