Finansal yönetim kararlarının firmanın karlılığı ve piyasa değeri üzerindeki etkileri: BİST'deki sanayi şirketleri üzerine bir panel veri uygulaması
The effect of financial decisions on firm value and profitability: A panel data analysis on the manufacturing companies listed on the BİST
- Tez No: 361918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM İLKER GÖKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Yönetim Kararları, Panel Veri Analizi, İmalat Sanayi, Financial Management Decisions, Panel Data, Manufacturing Industry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
İşletmelerin hisse senedi değerleri ve karlılıklarını artırmak için sermaye yapısı, çalışma sermayesi, sermaye bütçelemesi ve kar payı dağıtımı konusunda atacakları adımlar finansal yönetim kararlarının bütününü oluşturmaktadır. Finans yöneticileri, hem işletme sahiplerinin hem de kreditörlerin çıkarlarını gözetecek biçimde finansal yönetim kararlarını kendi içinde birbiriyle çelişmeyecek, dengeli bir biçimde almalıdır. Bu çalışmada firma karlılığı ve değerini etkileyen finansal yönetim faktörleri araştırılmıştır. Bu amaçla, BİST'deki 2003-2012 döneminde faaliyet gösteren ve tüm finansal oranları ve kar payı dağıtım duyuruları temin edilebilen 64 sanayi işletmesinin istatistiki sınamaları panel veri analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri; literatür, genel kabul görmüş sermaye yapısı, çalışma sermayesi ve kar dağıtımı modelleri göz önüne alınarak belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre Türkiye'deki sanayi işletmelerinin değeri ve karlılığının sermaye yapısı ve duran varlık yapısıyla negatif, nakit temettü dağıtımı, devir hızları, aktif büyüme ve likidite oranları ile pozitif ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Satıştaki büyüme, ödenen vergi düzeyi, firma yaşı ve ticari borç devir hızının işletme karlılığı ve değerini etkilemedikleri görülmüştür. Temettü politikalarına etki eden faktörler firmanın iç ve dış kaynak yönetimi ve fon gereksinimlerinin yanı sıra makro ekonomik, bölgesel ve siyasi koşullardan da fazlasıyla etkilenmektedir. İşletmeler bu dönemde kısa vadeli borçlarını artırmaya devam etmiştir. Sermaye ve para piyasalarının hala yeterli derinliğe erişememiş olması nedeniyle elde edilen sonuçları finansal hiyerarşi ve finansal dengeleme teorileri yeterince açıklayamamakta, finansal sıkıntı ve temsil maliyetleri ise daha iyi ölçüde açıklayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The financial management decisions consist of; capital structure, working capital, capital budgeting and dividend policy steps which shall increase the stock value and profitability of business entities. The finance managers shall decide financial management decisions on balance to protect both shareholders and stockholders. The aim of this thesis is to investigate firm value and profitability determinants of financial management decisions. For this purpose, 64 industrial companies were chosen which have been listed on the İstanbul Stock Exchange which have available financial ratio and dividend cash payment anounces completely in the period of 2003-2012. Panel data regression analysis is used for testing the hypothesis empirically. The independent variables have been chosen keeping in view literature, capital structure, working capital and dividend policy models. Results of analysis show that, company profitability and value of Turkish manufacturing companies have negative relation with capital and fixed asset structure; while positive relation is proved with cash dividend payment, turn over ratios, asset growth rate and liquidity ratios. It's also observed that sales growth, paid tax rate, size, commercial debt turn over ratio have no significant effect on company profitability and value. Capital structure, liabilities are the determinants and also macro economic, regional and political conditions effect dividend policies. Manufacturing enterprises sustained short term liabilities increasingly in this period. Established theories trade-off and pecking order theories fail to explain adequately the analysis results because money and capital markets are still not deep as much as developed countries in Turkey. On the other hand financial distress and agency costs are much more adequate to explain the analysis results.