Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı'nda jeoturizm ve sürdürülebilirlik
Geotourism and sustainability in Kızılcahamam – Çamlıdere Geopark
- Tez No: 361959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANİYE GÜL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Jeoturizm, Jeopark, Sürdürülebilirlik, Özel İlgi Turizmi, Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı, Geotourism, Geopark, Sustainability, Special Interest Tourism, Kızılcahamam – Çamlıdere Geopark
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yapılan araştırmalar turizmin destinasyonlar üzerindeki olumlu ve olumsuz ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerini açıkça ortaya koymuştur. Turizm faaliyetleri gerçekleştirilirken, kullanılan kaynakların korunması ve desteklenmesi amacıyla sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde insanlar klasik turizm anlayışından özel ilgi turizmine doğru yönelmiştir. Ülkemiz için yeni bir özel ilgi turizmi çeşidi olan jeoturizm popüler hale gelmeye başlamıştır. Araştırmanın amacı, Kızılcahamam - Çamlıdere Jeoparkı örneğinde sürdürülebilir turizme yönelik uygulamaları değerlendirmektir. Bu çalışmada; yerel paydaşların da dahil olduğu ilgi gruplarının, jeoturizmin sürdürülebilirlik bakış açısıyla yönetilmesinin önemi konusundaki görüşleri ve bu ilgi gruplarının jeoparkta sürdürülebilir turizmin sağlanması konusunun neresinde yer aldıkları temel araştırma problemi durumundadır. Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı'nda sürdürülebilir jeoturizm uygulamalarını ortaya koymak ve bunları değerlendirmek araştırmanın ana konusudur. Araştırmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler; yazılı kaynaklardan (literatür taraması), gözlem ve görüşme (mülakat) yoluyla toplanmıştır. Sonuç olarak, Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı için sürdürülebilir jeoturizm açısından; fiziki ve yasal koruma, yönetim, yetişmiş kalifiye eleman, sürdürülebilir finansal kaynak, yerel katılım ve eğitim konularında eksiklikler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research on tourism destinations has revealed positive and negative economic, socio-cultural and environmental impacts of tourism. While tourism activities are realized, concept of sustainable tourism emerged for the purpose of protection and supporting of resources. Nowadays, people head towards from understanding the classic tourism to special interest tourism. Geotourism is getting popular, which is a new type of special interest tourism for our country. The purpose of the study is evaluating applications for sustainable tourism in example of Kızılcahamam - Çamlıdere Geopark. Learning the interest groups' opinion about importance of sustainable management of the geopark area and where they located in the management are the main research problem of this study. The aim of the study is occurring and evaluating the application of sustainable tourism in Kızılcahamam – Çamlıdere Geopark. Qualitative research technique is used in this study. In this context, data were collected through literature review, observation and interviews. As a result of study, deficiencies in the physical and legal protection, management, trained and qualified labor force, sustainable financial resources, local participation and education were identified for Kızılcahamam - Çamlıdere Geopark in terms of sustainable geotourism.