Palyatif bakım hastalarına yönelik bakım yeri tercihi (Hasta yakını ve sağlık çalışanı üzerine bir araştırma )
The maintenance location on health care workers and relatives of patients
- Tez No: 361960
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri, Palyatif Bakım, Tercihler, Hasta Yakını, Sağlık Çalışanı, Health and Care Works at Home, Palliative Care, Preferences, Patients Relatives, Medical Workers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Palyatif bakım hizmetlerinin ülkemizde gelişmesi ve uygulanabilir olması, hasta hakları açısından bir zorunluluk aynı zamanda son dönem hastaları için sağlık hizmetinin kalitesinin arttığının bir göstergesidir. Hastaların ağrı ve acılarını azaltmaya veya tamamen dindirmeye çalışmak uzman disiplinler arası bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Doğumla beklenen yaşam süresinin uzaması insanoğlunun en önemli başarılarındandır. Bu aşamada hedef yaşamın niteliğinin artırılmasıdır. Yaşamın niteliğini artırma çalışmaları bakım süreleri uzun süreç alan yaşlı, engelli ve kronik hastalıkları olan bireylerde yoğunlaşmaktadır. Bu uzun bakım sürecinin kurumsal merkezlerde karşılanmaya çalışılması hasta ve yakını, kurumsal merkez ve aynı zamanda o ülkenin ekonomisi açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle hastanın tüm gereksinimlerinin kendi ev ortamında karşılanabilir olması için gerekli yasal düzenlemelerin, sağlık sigorta sistemimizin revizyonunun ve en önemlisi bu hasta gruplarının evde takip ve izlenebilir olması için gerekli teknolojik alt yapının sağlanmasının gerektiği düşünülmektedir. Araştırma Ankara Ulus Devlet Hastanesi sağlık çalışanları ile palyatif bakım kliniğinde bakım hizmeti alan hasta yakınlarına gerekli tüm izinler alınarak Temmuz 2013' de yapılmıştır. Çalışma 120 sağlık çalışanı ve 76 hasta yakını ile anket tekniği uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanları hastası ve kendisi için bakım yeri tercihini ev yönünde kullanırken, hasta yakınları gerekli koşullar ev ortamında oluşturulduğu takdirde hastası ve kendisi için bakım yeri tercihinin ev olabileceğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The development and application of palliative care services in our country is on obligation in terms of patient rights.At the same time it is asign of increasing the guality of health care service or reduce suffering of patients completely requires on interdisciplinary team of work prolongation of human life with birth is one of the most important success of human beings. At this stage,the targetis to increase the quality of life The studies of increasing the quality of life focus on people who have obstacles,chronic illnesses or who are old However,there are seriousproblems emerge both on the center enterprise,economy of the country when the long care process is tried to do on corporote centers Fort hat reason,oll the constitutional arrangements,which is necessory for a sick persons requirements to be looked after in his/her own home,have to be done.In addition ,all the technological underwork and the revision of assurance system have to be arranged urgentry. The survey has been hold on July 2013 with all the permissions required from the relatives of the ill people taking care in palliative clinic and medical workers.It is aquestionnaire,which is created with the participation of 120 medical workers on 76 patients relatives. As a result of the study; health workers to care for themselves and their patients choose while using the direction of the house, patients' relatives preferred place of care for patients and the house itself could be expressed if created the conditions necessary.