Mobbing ve iş doyumu ilişkisi (Hemşireler üzerine bir araştırma)
Mobbing and the relationship between job satisfaction (A survey of nurses)
  1. Tez No: 361961
  2. Yazar: SİBEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik şiddet, İş doyumu, Hemşire
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma iş yerinde mobbing ile iş doyumu arasındaki ilişkinin varlığını sorgulamak amacı ile yapılmıştır. Son yıllarda oldukça artış gösteren konunun önemi göz önüne alınarak mobbing, iş doyumu ve bunlar arasındaki ilişki açıklanmış ve buna ek olarak Ankara ilinde bulunan iki kamu hastanesinde (Ulus Devlet Hastanesi ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi) görev yapan hemşireler üzerinde uygulamalı bir çalışma yapılmıştır. Araştırmada iki ölçek kullanılmıştır. Bunlardan ilki Henz Leyman (1993) tarafından belirlenen 5 grup ve 45 ifadeden oluşan mobbing tipolojisinden faydalanarak geliştirilen mobbing davranışları, nedenleri, etkileri ve tepkileri belirlemeye yönelik olarak hazırlanan mobbing ölçeği, diğeri ise Dawis ve Arkadaşları (1967) tarafından iş doyumu düzeyini belirlemek amacıyla geliştirilen ve Baycan tarafından Türkçe uyarlaması yapılan 20 sorudan oluşan Minnesota İş Doyumu Ölçeğidir. Araştırma evrenini Ankara ilinde bulunan iki kamu hastanesinde çalışan 180 hemşire oluşturmaktadır. Hemşirelere mobbing ve iş doyumu ifadelerinden oluşan anket çalışması yapılmıştır. Alınan veriler SPSS 16.0 programında çözümlenmiş ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda mobbing ve iş doyumu arasında negatif yönde bir ilişkinin varlığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to interrogate the relationship between the mobbing and work satisfaction. Considering the importance of the subject increased recently, psychological violence, work satisfaction and the relationship between the two was carried out on the nurses in two different public hospitals in Ankara. Two scale are used in the seseaech. The first one is determined By Henz Leyman(1993) which is consist of 5 groups and 45 statements İmproved from mobbing tipology, mobbing behavior,mobbing scaleswhich are done to determine the reasons and reactions, and the other one is done to determine the level of job satisfaction by Dawis and his friends and the Minnoseta job satisfaction scale consisting of 20 questions adapted to Turkish. The resaarch universe consists of 160 nurses located working in the two public hospitals located Ankara. The survey consisting of mobbing and job satisfaction expressions was done on the nurses. The data resollved in SPSS 16.0 program and the resviting findings have been interpreted. As a result of this study there is a presence of a negative direction between mobbing and job satisfaction. Keys words: 1. Mobbing, 2. Psychological Violence, 3. Job Satisfaction 4. Nurse